Regeringen vil forhindre ny Dan-Bunkering-sag med dansk udgave af FBI

Slagkraftig politienhed skal efterforske komplicerede sager, som tidligere er endt hos lokalpolitiet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) fremlagde regeringens udspil til en ny aftale for politiet og anklagemyndigheden i går. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Det skal det være slut med, at nogle af de mest komplicerede og krævende kriminalsager ender hos lokale politikredse, som hverken har kræfterne eller kompetencerne til at løfte efterforskningen.

Det slog justitsminister Nick Hækkerup (S) fast mandag, da han præsenterede regeringens udspil til en ny politireform.

Her er et af de centrale punkter at styrke bekæmpelsen af den samfundsundergravende, økonomiske og organiserede kriminalitet.

- Her har vi desværre ikke været gode nok og er det heller ikke i dag, erkendte justitsministeren på pressemødet.

Vil undgå myndighedssvigt

Som eksempel fremhævede Nick Hækkerup sagen om den fynske virksomhed Dan-Bunkering. Virksomheden er nu sigtet for at have leveret jetbrændstof til brug i Syrien fra 2015-2017 - i strid med EU’s sanktioner.

Men da Danmark allerede i efteråret 2016 fik gentagne efterretninger om det mulige sanktionsbrud fra USA, blev der ikke sat gang i efterforskningen. I stedet kom sagen forbi både Udenrigsministeriet, PET og Erhvervsstyrelsen, før SØIK – kendt som Bagmandspolitiet – besluttede at placere den hos lokalpolitiet på Fyn. Her samlede den støv, indtil DR kunne afsløre sagen for offentligheden i april sidste år.

- Vi har set eksempler på alvorlige sager, der tabes mellem to stole – det så vi med Dan-Bunkering-sagen, som blev skubbet mellem forskellige myndigheder. Der gik for lang tid, før efterforskningen kom godt i gang, sagde Nick Hækkerup under præsentationen af reformen.

Otte myndigheder under ét tag

For at forhindre den slags sker igen i fremtiden, vil regeringen oprette en national efterforskningsenhed, der skal samle kompetencerne fra otte specialiserede politimyndigheder under et tag.

Udover SØIK skal blandt andet Nationalt Efterforskningscenter (NEC) og Nationalt Cyber Crime Center (NC3) arbejde sammen i centeret, som får til opgave at løfte de mest ressourcetunge og komplekse sager. Samtidig får centeret sin egen anklagemyndighed.

Justitsminister Nick Hækkerup har omtalt det som en slags dansk udgave af det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Ifølge justitsministeren vil flere blive retsforfulgt og i sidste ende dømt, når de alvorligste sager fremover bliver samlet i en ”stor, slagkraftig national efterforskningsenhed” i stedet for at give hovedbrud i de lokale politikredse.

- Denne regering vil ikke se passivt til, at samvittighedsløse og kyniske bagmænd forsøger at undergrave Danmark, fastslog Nick Hækkerup.

Udover Dan-Bunkering er også modervirksomheden Bunker Holding og dennes CEO Keld Demant sigtet i sagen om muligt brud på EU’s Syrien-sanktioner. Ingen er tiltalt, og alle sigtede afviser sanktionsbrud.