Regeringen vil forbyde peberspray i eget hjem: 'Det har ikke rigtig været til glæde for ofre'

Kun én gang mellem 2019 og 2020 er en peberspray blevet brugt i selvforsvar ved røveri.

- Det er grundlæggende ikke godt for samfundet, hvis borgerne kan bevæbne sig, lyder det fra justitsminister, Nick Hækkerup (S).  (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

Det skal være slut med lovligt at kunne købe en peberspray i en dansk butik, hvis man er over 18 år.

Så klar er meldingen fra regeringen, der ønsker at tilbagerulle den lov, der siden 2019 har gjort det lovligt at eje en peberspray til selvforsvar i eget hjem.

Det er nemlig alt for sjældent, at pebersprayen bliver brugt til selvforsvar. Den 28. januar 2020 havde politiet kun kendskab til én sag, hvor peberspray var blevet brugt til selvforsvar mod et røveri.

Det viser Justitsministeriets evaluering, som blandt andet er udarbejdet på baggrund af Rigsadvokatens og Rigspolitiets erfaringer.

Minister: Ikke til glæde for ofre

Til gengæld steg antallet af fældende afgørelser, hvor peberspray indgik fra 893 i 2018 til 1660 i 2019. Samtidig viser en ny evalueringen fra Justitsministeriet en meget stor stigning i antallet af sager om ulovlig besiddelse og import af peberspray.

- Det har ikke rigtig været til glæde for ofre, der gerne ville kunne forsvare sig, men det tilsyneladende været til glæde for de kriminelle, der har fået fat i en peberspray, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Derfor sendes lovforslaget om en tilbagerulning snart i høring, og justitsministeren forventer at fremsætte et lovforslag senere på efteråret.

- Det er grundlæggende ikke godt for samfundet, hvis borgerne kan bevæbne sig. Jo nemmere det er for folk at få fat i peberspray, jo lettere er det også for lyssky personer at misbruge dem til kriminalitet.

Enkelte må bære peberspray

I regeringens lovforslag åbner man dog for, at enkelte grupper i samfundet fortsat vil have mulighed for at anskaffe sig en spray.

- Det skal fremadrettet være sådan, at hvis man er udsat for stalking, æresrelateret vold, samlivsvold eller andet, så skal det være muligt at gå ned til politiet og ansøge om at få en peberspray til at beskytte sig, siger Nick Hækkerup (S).

Han regner med opbakning til lovforslaget fra regeringens støttepartier, men håber samtidig, at partierne bag liberaliseringen af loven om peberspray vil støtte op.

- Jeg tror godt, at de borgerlige partier vil kunne se, at nu prøvede vi det her, og det havde slet ikke den effekt, vi regnede med.

Loven blev indført under den tidligere blå regering, da De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, var justitsminister. Socialdemokratiet stemte dengang imod.