Regeringen vil afskaffe omstridt grøn afgift

PSO-afgiften er afgørende for finansieringen af grøn omstilling. Men fremover skal der findes andre metoder.

PSO-indtægterne finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller, og afgiften prissættes fire gange om året. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Regningen for den grønne omstilling af Danmark skal ikke længere betales over el-regningen.

Den såkaldte PSO-afgift skal afskaffes, udtaler skatteminister Karsten Lauritzen (V) og klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i et interview med Berlingske tirsdag.

- PSO-afgiften er dyr og ineffektiv.

- Vi har længe ment, at de stigende udgifter er uholdbare, og nu står det lysende klart, at vi er nødt til at finde et alternativ. Derfor er regeringen klar til at tage et opgør med PSO-afgiften, siger skatteminister Karsten Lauritzen til Berlingske.

Regeringens mål er, at Danmark i 2050 skal være uafhængigt af fossile brændsler som kul, olie og gas. Den omstilling går indtægterne fra PSO-afgiften til.

Men EU-Kommissionen har erklæret, at afgiften er i strid med EU-reglerne. Det skyldes, at udenlandske producenter ikke kan få del i støtten til vedvarende energi. Derfor skal regeringen have et nyt system på plads ved årsskiftet.

PSO

  • PSO opkræves som en afgift på forbrugernes elregning og står for Public Service Obligation - eller på dansk offentlig serviceforpligtelse.

  • Pengene finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller, og afgiften prissættes fire gange om året af energinet.dk.

  • Afgiften betales af borgere og virksomheder og ventes at indbringe mellem syv og otte milliarder om året frem til 2020. Den er skruet sådan sammen, at hvis elprisen falder to øre, stiger PSO'en med én øre. Og stiger elprisen, falder PSO-bidraget.

  • Tirsdag offentliggør regeringen en analyse, som ifølge de to ministre peger på en række problemer med afgiften.

  • Regeringen har ifølge Berlingske endnu ikke har lagt sig helt fast på, hvordan man fremover vil finansiere den grønne omstilling - men Lars Christian Lilleholt siger til avisen, at det bedste nok vil være at finde pengene på finansloven.

/ritzau/