Regeringen sikrer sig flertal: Nu bliver det lovligt at aflive alle mink

Regeringen har udstedt en ulovlig ordre om aflivning af alle mink. Nu kan lovhjemmel falde på plads.

Efter et kaotisk forløb har regeringen nu lovgrundlag på plads, så alle mink i Danmark kan aflives. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det har været ulovligt at beordre, at alle mink i Danmark skal slås ihjel, selvom coronapandemien raser.

Alligevel er det sket.

Men nu har et politisk flertal sikret, at lovgrundlaget falder på plads. Dermed kan raske mink uden for smittezonerne nu også slås ned med loven i hånden.

Det er støttepartierne Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet, der med en aftale indgået sent mandag aften sikrer regeringen et flertal for loven. Den skal nu stemmes igennem Folketinget.

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti forlod forhandlingerne om lovgrundlaget i sidste øjeblik.

- Jeg er utrolig glad for, at vi med denne aftale forhåbentlig får skabt noget ro omkring den meget store operation med aflivninger, som pågår på landets minkfarme. Forløbet har været rodet, det skal jeg være den første til at indrømme, udtaler fødevareminister Mogens Jensen (S).

På onsdag offentliggør hans eget ministerium en redegørelse, der muligvis kaster mere lys over mink-sagen og regeringens ulovlige ordre, der blev udstedt på et pressemøde 4. november.

Mogens Jensen skal i samråd igen i morgen, og senere på ugen ventes det, at Enhedslisten tager stilling til hans fremtid.

Partierne i den borgerlige lejr har for længst krævet hans afgang.

Tempobonus for 420 millioner

Med den nye aftale bliver det midlertidigt forbudt at holde mink frem til den 31. december 2021. I samme periode er det ikke muligt at transportere levende mink til og fra Danmark, fremgår det af aftalen.

Partierne er også blevet enige om at udbetale en såkaldte tempobonus på 30 kroner per mink til minkavlere, der har aflivet alle mink i deres besætning senest den 19. november.

Derudover udbetales yderligere en bonus på 10 kroner per mink for minkavlere i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland og Læsø kommuner, som har aflivet alle mink i deres besætninger senest den 12. november.

De borgerlige partier i Folketinget opfordrede i et åbent brev i går regeringen til at trække bonus-ordningen tilbage.

Forhandlinger fortsætter

Med mandagens aftale er der ikke sat punktum for forhandlingerne om de omstridte mink.

Det udestår nemlig at indgå en aftale om erstatning til landets minkavlere.

Minkavlerne kan se frem til kompensation for, at deres erhverv nu nedlægges. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Her har de borgerlige partier meldt ud, at de ønsker at deltage - på trods af at de forlod forhandlingerne om lovgrundlaget for at aflive alle mink.

Venstre har ikke lagt skjul på, at vil give minkavlerne et beløb, der tager højde for, at minkerhvervet ikke kan fortsætte i Danmark.

Regeringen har sagt, at det kan være i strid med EU's statsstøtteregler. EU-Kommissionems formand, Ursula von der Leyen, har bekræftet, at hun har været i dialog med statsminister Mette Frederiksen (S) om spørgsmålet om statsstøtte.

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) fortsætter forhandlingerne om kompensation snarest muligt.

- Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg også glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus.

- Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne, siger Simon Kollerup.