Regeringen, SF og Enhedslisten er blevet enige om en aftale, der betyder, at finansieringen af den øgede tilstrømning af asylansøgere er faldet på plads.
Det erfarer DR Nyheder.
Delaftalen er en del af finanslovsforhandlingerne, som nu er gået ind i den afsluttende fase.
Samlet set har SR-regeringen og de to støttepartier fundet 2,5 milliarder kroner, som altså skal gå til næste års regning for et øget antal asylansøgere.
Der bliver skåret en milliard kroner i ulandsbistanden, og hvis det bliver nødvendigt, har partierne forpligtet sig til i fællesskab at finde yderligere 500 millioner kroner, lyder det.
Den resterende milliard kommer dels fra den såkaldte EU-milliard, som er penge, Danmark får igen på grund af for meget indbetalt kontingent til EU. Det svarer til cirka 700 millioner. De resterende 300 millioner kroner er fundet på reserver andre steder på finansloven.
Rammer den erhvervsorienterede bistand
I det store hele bliver der ikke skåret på den egentlige fattigdomsbekæmpelse, lyder det fra Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen (S). Han peger blandt andet på, at den humanitære bistand og nærområdeindsatserne går fri fra besparelser.
I stedet er det den erhvervsorienterede bistand, der står til at blive beskåret, siger han.
20.000 asylansøgere til Danmark
Antallet af asylansøgere til Danmark har fyldt meget i den politiske debat dette efterår og ikke mindst i finanslovsforhandlingerne, som altså endnu ikke er faldet samlet på plads.
Ifølge Finansministeriet udløser det en ekstraregning på 4,5 milliarder kroner, at man i 2014 og 2015 forventer omkring 20.000 asylansøgere - et tal der flere gange er blevet opjusteret.
Regeringen har tidligere sagt, at den ville finde 2,5 milliarder af ekstraregningen på udviklingsbistanden, men det har SF og Enhedslisten fra start været meget imod.
- Det er absolut ikke vores kop te, at der skal skæres på ulandsbistanden for at gøre plads til flere asylansøgere, vi så hellere at pengene blev tilvejebragt på anden vis. Men vi står med et problem, der skal findes finansiering til, sagde Jonas Dahl, gruppeformand for SF, i oktober.
Med penge fra EU-kontingentet har regeringen, SF og Enhedslisten altså ikke været nødt til at skære 2,5 milliarder kroner på ulandsbistanden.
Udviklingsbistanden i Danmark er på cirka 16 milliarder kroner i 2014.
Finanslov endnu ikke på plads
Aftalen om at finde penge i udviklingssystemet er en såkaldt delaftale i finanslovsforhandlingerne.
Det betyder, at regeringen stadig har en del at forhandle med SF og Enhedslisten om.
Her er et af de helt store spørgsmål, om støttepartierne får indrømmelser på dagpengeområdet, hvor både SF og Enhedslisten i samlet front har krævet lempelser.
Herudover har SF og Enhedslisten krav om flere pædagoger i landets institutioner, flere penge til fødegangene, tiltag mod social dumping og en række initiativer på klimaområdet.