Regeringen sætter Støjberg under lup: Kommission klar til at granske sagen om adskilte asylpar

Spørgsmålet er, om Inger Støjberg vidste, at det var ulovligt, da hun gav ordre til at skille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefælle.

Ny kommission skal undersøge tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs håndtering af sagen om adskillelse af unge asylpar. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Venstres næstformand, retsordfører og tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg bliver omdrejningspunkt for arbejdet i en ny kommission.

Instruks-kommissionen, som den er blevet døbt, skal kaste lys over sagen fra 2016, hvor Inger Støjberg instruerede asylcentrene om at indkvartere gifte asylpar hver for sig, hvis den ene part var under 18 år.

- Vi er blevet enige om et udkast til kommissorium vedrørende instruksen om adskillelse ved indkvartering i asylsystemet. Jeg har derfor i dag sendt udkastet til kommissorium til Folketinget, lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Både SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet støtter kommissoriet, og dermed ventes det at gå gennem Folketinget uden problemer.

- Ret er ret og lov er lov. Politikere og embedsmænd skal derfor også overholde loven på lige fod med alle andre. Gør de ikke det, skaber det mistillid til politikere og det politiske system, siger De Radikales retsordfører, Kristian Heegaard.

'En afgørende og principiel sag'

Mange spørgsmål er ubesvarede i sagen om de adskilte asylpar, hvor én af parterne var under 18 år.

Hvor kom instruksen om, at de skulle adskilles fra? Hvem tog initiativet til den? Hvordan endte den med at blive formuleret? Hvilken rolle spillede embedsmændene og frem for alt - ministeren i forløbet?

Især Inger Støjbergs rolle og hendes forklaringer har været heftigt debatteret. Kommissionen får to år til at klarlægge 'det sammenhængende begivenhedsforløb', står der i udkastet til kommissoriet.

I Enhedslisten ser retsordfører Rosa Lund frem til at komme til bunds i sagen.

- Vi har oplevet skiftende forklaringer i sagen, og det har desværre vist sig, at hverken Ombudsmandens undersøgelser eller adskillige samråd har været i stand til at klarlægge forløbet fuldt ud, siger hun.

Det centrale spørgsmål er, hvorvidt Inger Støjberg har brudt loven, lyder det fra SF's retsordfører, Karina Lorentzen.

- For SF er det her en helt afgørende, principiel sag om, hvorvidt vi kan stole på, at dem der udøver landets lov også overholder den, siger hun.

Ulovlig instruks

At der skulle nedsættes en kommission var en af de første ting, den nye regering besluttede. Allerede i forhandlingerne om et regeringsgrundlag blev Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale enige om, at der var behov for en uvildig undersøgelse af sagen.

Inger Støjberg har allerede været i samråd om sagen fire gange.

Videoen herunder samlede op på forløbet, da Inger Støjberg skulle forsvare sin håndtering af de mindreårige gifte asylansøgere i det første samråd 1. juni i år.

Sagen går tilbage til starten af 2016, hvor det var et hedt emne i den offentlige debat i forbindelse med den store tilstrømning af flygtninge, at mindreårige kvinder gift med mænd over 18 år kom til landet.

Den 10. februar bad Inger Støjberg, som på det tidspunkt var udlændinge- og integrationsminister, asylcentrene om at sørge for, at ingen asylansøgere under 18 år blev indkvarteret sammen med en ægtefælle.

23 par blev i den efterfølgende tid adskilt, men ministeriet måtte ændre instruksen til asylcentrene, da ombudsmanden efter godt et år kritiserede ordren og erklærede, at det var ulovligt at skille parrene ad per automatik.

Både dansk lov og internationale konventioner slår nemlig fast, at der skal en individuel behandling til, hvor begge ægtefæller bliver hørt, før de kan skilles ad.

Om Inger Støjberg og hendes ministerie allerede vidste, at den første instruks var ulovlig, da den blev givet, er én af de ting, der efterfølgende er sået tvivl om. Det har blandt andet vist sig, at Inger Støjberg rettede i den pressemeddelelse, der blev sendt ud - og at det netop var en linie om individuel sagsbehandling, som hun slettede.

Præcis hvordan det hele hænger sammen, skal kommissionen kaste lys over.

Støjberg: Den slags ægteskaber hører ikke til i Danmark

Inger Støjberg selv har flere gange gentaget, at hun ikke var klar over, at hun bad asylcentrene om at gøre noget ulovligt.

- Jeg har med sikkerhed ikke fået at vide, at det, der blev sendt ud var ulovligt, og det er helt sikkert, at man i ministeriet jo også mener, at det her er lovmedholdeligt, sagde hun til DR Nyheder i maj 2017, og slog fast.

- Det vigtigste for mig har været, at der ikke er barnebrude i Danmark.

Du kan se hele interviewet med Inger Støjberg fra da sagen rullede efter ombudsmandens kritik i foråret 2017 herunder. Hun har desuden også sagt, at hun vil stille sig 'fuldt til rådighed' for kommissionen, mens den arbejder.

Efter offentliggørelsen af kommissoriet lyder kommentaren fra Inger Støjberg ikke anderledes.

- Nu ligger der et kommissiorium. Jeg stiller selvfølgelig op til alt, der er at stille op til.

- Når det er sagt, så er sagens kerne, at jeg ville gøre alt, jeg overhovedet kunne, for at undgå, at yngre piger skulle bo sammen med ældre mænd i asylsystemet. Og det ville jeg, fordi jeg ville beskytte de her piger, siger hun.

I flere tilfælde var det dog unge ægtepar uden den store aldersforskel, der blev skilt ad, fordi den ene var under 18 år - i visse tilfælde par med børn.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke kommentere nedsættelsen af kommissionen overfor DR Nyheder. Justitsministeriet har heller ikke kunnet oplyse, hvor mange penge, kommissionen kommer til at koste.

Til sammenligning har Tibet-kommissionen indtil nu kostet et sted mellem 20 og 30 millioner. Bortset fra Skattekommissionen, hvis budget på 300 millioner har sprunget skalaen, har den hidtil dyreste kommission været PET-kommission. Den løb op i 77 millioner kroner.

Opdateret med kommentar fra Inger Støjberg og udmelding fra justitsminister Nick Hækkerup.