Regeringen om løftebrud: Hvis vi ikke kan lave noget om, kaster vi cement over alt

Både statsministeren og uddannelsesministeren afviser at have begået løftebrud om SU.

Regeringen foreslår i sin 2025-plan at omlægge SU-systemet. I juni sidste år havde statsminister Lars Løkke Rasmussen dog ingen planer om det. (Foto: © Ólafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Selvom statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i valgkampen sidste år ikke havde planer om at ændre ved det danske SU-system, er det netop, hvad regeringen nu har lagt på bordet.

I 2025-planen spilles der ud med et forslag om at reducere SU'en mod at give de studerende mulighed for at optage større rentefri lån, mens de er under uddannelse.

Tilbage i juni sidste år lød det ellers sådan fra den daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen:

- Vi har i øvrigt ikke noget forslag om at lave SU-systemet om. Det gælder både i forhold til dem, der går på universiteterne, men også de unge og de hjemmeboende. Ingen forslag overhovedet.

På sit pressemøde i dag afviste statsministeren dog, at der er tale om løftebrud.

- Nej, det er det selvfølgelig ikke. Vi havde ingen planer, da jeg svarede på det spørgsmål. Og jeg vil gerne sige, at hvis vi flytter dansk politik derhen, at man aldrig nogensinde kan lave noget om, ikke engang med effekt efter et valg, så kaster vi cement ud over alting, sagde Løkke.

Stigende antal udlændinge på SU

Han understregede, at Danmark trods justeringer stadig vil have verdens mest generøse SU-system.

- Det vil være sådan, at det samlede rådighedsbeløb vil være højere, efter det vi har foreslået, end det er i dag. Det vil være sådan, at de danske stipendier er højere, end man ser i noget andet nordisk land, sagde Løkke.

Statsministeren vil i første omgang forsøge at lave en aftale i SU-forligskredsen - alternativt vil han forsøge at indgå aftale i en anden kreds.

- Og så bliver det sat i værk efter næste valg. Det betyder, at danskerne har en mulighed for at omgøre det, sagde Løkke.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) forklarede senere på dagen omlægningen af SU-systemet med det stigende antal udenlandske borgere, der tager en uddannelse i Danmark.

- Det har aldrig været meningen, at vi skulle bruge danske skatteydermidler til at finansiere andre landes borgeres uddannelse.

- Og det, der afstedkommer, at det er nu, der skal handles, er lige præcis den stigning, som er sket i antallet af vandrende arbejdstagere, som kommer til Danmark for at tage en uddannelse med dansk SU. Det har aldrig været meningen, sagde hun.