Regeringen lægger op til at sløjfe sundhedstjek

Flere borgerlige partier er klar til at sløjfe det sundhedstjek, der ifølge den tidligere regering skulle være med til at gøre op med uligheden i danskernes sundhed.

Den tidligere regerings sundhedstjek kan være på vej i skraldespanden. (© Colourbox)

Det sundhedstjek, som den tidligere regering ville indføre for at bekæmpe uligheden i danskernes sundhed, ser ud til at hænge i en tynd tråd, efter at Venstre er kommet til magten.

Ideen om et systematisk sundhedstjek for udsatte borgere blev lanceret af den tidligere sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), for at sikre at sygdomme som KOL og diabetes hos personer, der ellers ikke går til lægen, hurtigere blev opdaget.

Målet med sundhedstjekket var blandt andet at forlænge levetiden hos denne gruppe, og den tidligere regering havde frem mod 2018 afsat 250 millioner kroner til initiativet.

Men ifølge en skitse, som har været en del af forhandlingerne mellem regeringen og regionerne, lægger regeringen op til at tilbagerulle initiativet. Nul kroner vil man ifølge skitsen, som DR Nyheder er i besiddelse af, men som ikke er dateret, bruge på sundhedstjek.

V vil vente til finansloven

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil ikke kommentere på, om det stadig er regeringens plan at tilbagerulle udgifterne til sundhedstjekkene, men skitsen viser, at regeringen i hvert fald har arbejdet med tanken.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), vil heller ikke kommentere skitsen. I stedet henviser han til det kommende finanslovsudspil.

- Om det er noget, der bliver sløjfet, eller om det er noget, der bliver ved med at være der, må vi se, når finanslovsudspillet kommer. Det, der er vigtigt, er, at vi bruger pengene på den mest effektive måde, og at vi også giver regionerne handlefrihed til at anvende ressourcerne bedst muligt, siger han.

Venstre har på forhånd sagt, at de vil tilføre sundhedssystemet flere penge, og at det bliver en del af de kommende finanslovsforhandlinger.

Massiv kritik af tjek

Sundhedstjekkene, der aldrig blev ført ud i livet, blev massivt kritiseret, da de blev lanceret, blandt andet fordi det i forskningen er svært at finde belæg for, at systematiske besøg hos lægen rent faktisk forlænger levetiden.

Kritikken afviste daværende sundhedsminister, Nick Hækkerup (S).

- Nu er jeg jo heller ikke videnskabsmand. Jeg er politiker, sagde han til Politiken.

Borgerlige håber på skraldespanden

Blandt de borgerlige partier håber man, at regeringen holder fast i, at sundhedstjekkene skal droppes.

- Pengene er ikke givet specielt godt ud til de her sundhedstjek af mænd. Det har sagkundskaben været ude at pege på, og det er vi sådan set helt enige i, siger de Konservatives sundhedsfører, Mette Abildgaard, der hellere så andre initiativer, som for eksempel oplysningskampagner.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, giver også regeringen grønt lys til at droppe ordningen, så længe regeringen fortsat har fokus på at bekæmpe uligheden i sundhedsvæsenet.

- Vi var glade for, at man ville prioritere mænds sundhed, men vi synes bare ikke, det var den rigtige måde at gøre det på, siger hun.

Regeringen forventer at præsentere sit endelige bud på en finanslov i slutningen af denne måned.