Regeringen i hastesamråd efter EU-brev om mulig ulovlig landsbrugspakke

Lars Løkke Rasmussen og Esben Lunde Larsen kaldes i samråd om landbrugspakke, der kan stride mod EU-regler.

(Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Socialdemokraterne og Enhedslisten kalder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i hastesamråd, efter at et brev fra EU viser, at den omstridte landbrugspakke kan være i strid med hele tre EU-direktiver.

Samtidig vil SF have regeringen til at indkalde samtlige partier til nye forhandlinger.

Udmeldingerne fra oppositionen kommer, efter at EU-Kommissionen i et brev til miljø- og fødevareministeren oplyser, at landbrugspakken ser ud til at være i strid med vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

Avisen Information er i besiddelse af kommissionens skrivelse.

I brevet hedder det, at landbrugspakken kan føre til forværring af tilstanden i vandmiljøet og grundvandet.

Socialdemokraternes miljø- og fødevareordfører, Simon Kollerup, kalder brevet fra EU for en "bombe" under landbrugspakken.

- Hvis ikke regeringen får styr på de her mange problemer i landbrugspakken, så vil konsekvenserne blive enorme for Danmark, siger han.

Både han og Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, vil have Esben Lunde Larsen i samråd. Maria Gjerding kræver yderligere, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer med.

- Det er ekstremt alvorligt, at vi nu får bekræftet, at landbrugspakken er i strid med gældende miljøregler og dermed er ulovlig. Det er præcis det, vi har advaret om i de seneste måneder, siger hun.

  • Sagen om brevet og landsbrugspakken

  • Regeringens omstridte landbrugspakke kan være i strid med hele tre EU-direktiver, skriver EU-Kommissionen i brevet.

  • Kommissionen peger i brevet på flere punkter, som den mener, ser ud til at være i strid med vandrammedirektivet, nitratdirektivet og habitatdirektivet.

  • Det hedder i brevet, at landbrugspakken kan føre til forværring af tilstanden i vandmiljøet og grundvandet, fordi man har tilladt øget gødskning og ophævet randzonerne, samtidig med at de kompenserende tiltag enten er frivillige, endnu ikke på plads eller måske først virkningsfulde om flere år.

  • - Det er derfor ubestrideligt, at der ikke er taget højde for konsekvenserne for grundvandet, eftersom disse konsekvenser foreløbig er ukendte, hedder det i skrivelsen ifølge Information.

  • Landbrugspakken var tidligere på året en politisk varm kartoffel, og under forhandlingerne blev der fra flere sider advaret om, at den kunne være i strid med EU-retten.

  • Sagen kostede daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) jobbet. Siden overtog Esben Lunde Larsen posten.

/ritzau/