Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) varsler en afstemning om retsforbeholdet i sin åbningstale. Det erfarer DR Nyheder.
Ifølge DR Nyheders oplysninger har regeringen talt med de andre ja-partier, der ønsker at afskaffe retsforbeholdet, og i den forbindelse nedsættes også en kommission, der skal kigge på konsekvenserne ved det.
Det er dog fortsat usikkert, om en afstemning kommer i denne regeringsperiode.
Anvendt 189 gange
Danmark har haft retsforbeholdet siden 1992, og det handler blandt andet om fælles regler for asyl, indvandring, og civilret - f.eks. EU-regler for skilsmisser og forældremyndighed i sager som går på tværs af lande grænser.
Danmark har anvendt retsforbeholdet 189 gange.
Den danske regering har dog forhandlet sig frem til de andre EU-landes accept af, at Danmark kan ændre sit forbehold til en tilvalgsmodel svarende til den, Storbritannien og Irland har på retsområdet. Modellen indebærer stillingtagen til retssamarbejdet fra sag til sag.
Forskellige regeringer har i årevis lagt op til et opgør med retsforbeholdet, men hver gang er det blevet udskudt.
Det blev det af Anders Fogh Rasmussen og det samme er hidtil sket med Helle Thorning-Schmidt ved magten, selv om forskellige målinger altid har vist flertal for at få afskaffet forbeholdet.