Rasmus Prehn stod bag aftale om milliarder til minkerhvervet – nu er han ærgerlig

De første minkerstatninger går imod intentionerne i den politiske aftale, lyder det fra forhenværende minister.

- Jeg synes, da vi lavede aftalen, at de 19 milliarder var til den gode side, siger Rasmus Prehn. I dag lyder skønnet over minkerstatningen på 29,5 milliarder kroner. (Foto: © Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix)

- Jeg har ikke haft fantasi til at forestille mig, at man skulle lægge ulovligheder til grund for at presse flere penge ud.

Så kontant lyder ordene fra forhenværende fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S). Det sker, efter DR i dag kan fortælle, at flere minkavlere har fået erstatning for flere mink, end de havde miljøgodkendelse til.

Noget, som advokat og partner ved advokatvirksomheden Lundgrens Håkun Djurhuus kalder for "ulovligt."

Rasmus Prehn stod i spidsen for at forhandle aftalen om erstatning til minkerhvervet hjem som fødevare- og landbrugsminister, efter erhvervet blev ulovligt nedlukket i slutningen af 2020.

Mink aflives og pelses på minkfarm ved Næstved, fredag den 6. november 2020. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I de seneste måneder har aftalen været udsat for stor medieafdækning. Ikke mindst siden Fødevareministeriet i januar 2024 kunne fortælle, at skønnet for den samlede erstatning er blevet væsentligt dyrere. Fra et øvre bud på 18,8 milliarder lyder skønnet nu på 29,5 milliarder.

- De 19 milliarder, vi talte om på det tidspunkt, tænkte jeg var til den gode side, og det tror jeg også, jeg sagde på det tidspunkt. Så havde de i hvert fald ikke fået for lidt, lyder det fra Rasmus Prehn, der fortsætter:

- Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at det beløb skulle stige.

Fiktive mink, høje skindpriser og minkavlere i kommissioner

I tirsdag kunne DR fortælle, at op mod halvdelen af minkavlerne i erstatningssager, som allerede er afgjort, har søgt om erstatning for flere mink, end de havde, da deres farm blev lukket ned i slutningen af 2020.

Og i går kunne DR fortælle, at fem minkavlere har fået erstatning for mink, som var udover minkavlernes miljøgodkendelser.

Også mediet Zetland har på det seneste kunnet fortælle om en række opsigtsvækkende oplysninger om den måde, som minkavlernes erstatningssager er blevet behandlet. Blandt andet har mediet kunnet berette om, hvordan den samlede erstatning til minkavlerne er ti milliarder kroner højere, end hvis man havde fulgt skindprisen, som det velrenommerede konsulenthus EY fandt frem til.

Mediet har også beskrevet, hvordan minkavlerne er med til at afgøre hinandens erstatningssager i de såkaldte erstatnings- og taksationskommissioner.

Det er sager, der ærgrer den tidligere fødevare- og landbrugsminister.

- Det er i hvert fald rigtig kedelig læsning og rigtig kedeligt fjernsyn, når I kan fortælle de her historier, lyder det fra Rasmus Prehn.

Hvem sørgede for, at der kom så stor en del fra minkbranchen ind i de her kommissioner?

- Ja, det siger næsten sig selv, at det var jo et pres. Det kom fra minkbranchen selv og også fra de partier, som var mest optaget af, at man skulle have så meget som muligt til minkavlerne, siger Rasmus Prehn.

Han fortæller, at forhandlingerne om erstatning til minkbranchen var ”virkelig hårde forhandlinger, som også trak ud i ugevis,” og hvor ”der var et pres for, at man skulle have mere end det, vi havde lagt op til fra regeringens side.”

Var det Venstres opdrag, at minkbranchen fik så stor en indflydelse?

- Det var et pres, der var fra minkavlerne og ja, fra de partier, som stod dem nærmest.

Er det den dårligste politiske aftale, du har lavet?

- Det må være andre, der skal vurdere det. Men det er klart, når man laver en aftale, som ender med at blive håndteret på en anden måde end det, der var intentionen, så er det ærgerligt, siger Rasmus Prehn.

Minister: Vi tager gerne et medansvar

Det er Jacob Jensen fra Venstre, der i dag er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

- Vi tager gerne et medansvar og dermed også en del af æren for den politiske aftale, siger Jacob Jensen.

Fødevareminister Jacob Jensen. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Har Rasmus Prehn ret i, at det er Venstre, som har fået det igennem, at det er blevet så gunstig en aftale for erhvervet?

- Når man indgår en politisk aftale, uanset hvad man indgår en politisk aftale omkring, så står alle partier last og brast omkring alle de elementer, der er i sådan en aftale. Og det gør jeg selvfølgelig også omkring den her aftale, som jeg synes er rigtig vigtig, at der har været et antal partier, bredt funderet i Folketinget, som har valgt i en svær situation at tage et ansvar for, siger Jacob Jensen.