De ældre bliver længere og længere på arbejdsmarkedet.
Således er op mod halvdelen af de 60-64-årige i dag i beskæftigelse - mod knap en tredjedel i år 2000, viser en ny rapport fra Finansministeriet.
Det er sket i takt med, at danskernes levealder er steget markant, og at efterlønsreformen fra 2011 har virket efter hensigten, vurderer økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet.
- Det er klart, at hævelsen af efterlønsalderen har været altafgørende for, at flere personer mellem 60 og 64 har fået en højere beskæftigelsesgrad i de senere år. Når man hæver efterlønsalderen, så vedbliver folk at være i beskæftigelse.
- Det har også bidraget positivt, at vi har fået en større fremgang i beskæftigelsen i de senere år. Der skal være nogle job at tage, ellers nytter reformerne ikke, siger han.
Efterlønsreformen fra 2011 har ifølge Finansministeriet medvirket til, at andelen af de 60-64-årige, der er på efterløn, er faldet fra 41 procent i 2000 til 22 procent i 2015.
Regeringen vil hæve pensionsalderen
Et af regeringens store slagnumre i det nye år er at gå endnu videre og hæve danskernes pensionsalder. Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er det nødvendigt for at sikre et fortsat højt niveau i forhold til velfærd.
- Hvis vi gerne vil imødekomme nogle af de ønsker, der er om blandt andet bedre ældrepleje og og hurtigere ambulancetjeneste, så kræver det, at vi får gjort plads i økonomien til det. Det kræver, at vi investerer i nogle reformer, der gør, at vi har råd til bedre velfærd.
- Vi har brug for, at nogle flere af dem, der står på kanten af arbejdsmarkedet kommer ind, eller at nogle af dem på deltid går op på fuldtid. Og det kræver for eksempel et bedre beskæftigelsesfradrag eller en større jobpræmie.
Men hvorfor er det, når folk gør som I beder dem om, at pensionsalderen skal endnu højere op?
- Folk reagerer, som vi håbede på. De bliver på arbejdsmarkedet, og arbejdsgiverne bliver ved med at ansætte dem. Vores udfordring er, at hvis vi skal have råd til velfærd, så har vi brug for, at folk bliver lidt længere tid på arbejdsmarkedet.
- Det, der sker nu, er, at folk lever meget længere, end nogen drømte om for 10 år siden. Det betyder, at balancen mellem pensionisttilværelse og arbejdstilværelse bliver skæv. Og hvis vi skal have råd til de velfærdsydelser, vi gerne vil have, så skal vi ændre balancen en lille smule, siger finansministeren.
Kan du forstå, at nogle danskere føler, at hver eneste gang, de nærmer sig pensionsalderen, så flytter I grænsen?
- Jeg kan godt forstå, hvis nogen siger, at vi snakker om det her hele tiden. Men vi snakker om det, fordi du og jeg kommer til at leve noget længere end vores forældre. Og vi kommer til at leve sundere. Der er færre, der bliver nedslidt. Det betyder, at langt de fleste er i stand til at blive noget længere på arbejdsmarkedet. Der, der ikke er det, skal ikke blive på arbejdsmarkedet.
Hvad skal de så?
- De skal være på de ordninger, der er. De skal hjælpes videre, de skal omskoles og være i stand til at kunne trække sig tilbage. Vi har ingen intentioner om, at nedslidte skal være på arbejdsmarkedet, siger Kristian Jensen.
S og DF imod at hæve pensionsalder
Den nye rapport fra Finansministeriet får dog ikke Socialdemokratiet til at ændre holdning, når det handler om at hæve pensionsalderen. Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) synes hverken, det ville være "klogt eller rimeligt".
- Jeg tror, at nogen oplever, at de har lysten og kræfter til at blive længere på arbejdsmarkedet, men der er altså også folk, der er slidte. De har indrettet deres liv efter, at de kunne stole på politikerne, og hvornår vi sagde, at de kunne gå på pension, siger han.
Nicolai Wammen afviser, at regeringen kan lokke Socialdemokratiet med i en aftale om at hæve pensionsalderen med finansministerens melding om, at pengene ikke kun kan bruges på skattelettelser, men også velfærd.
- Vi synes, det er en dårlig ide at sætte pensionsalderen i vejret med et eller to eller tre år, udover det der allerede er aftalt. Der er et råderum i dansk økonomi, vi kan bruge fornuftigt på velfærd og på at skabe arbejdspladser, siger Nicolai Wammen.
Heller ikke Dansk Folkeparti ser nogen grund til at hæve pensionsalderen yderligere.
- Det er ikke vores udgangspunkt, at vi skal hæve pensionsalderen. Bestemt ikke.
Når man laver om på noget så fundamentalt som pensionsalderen, så skal det være med en lang indfasning, og derfor står vi på mål for den aftale (efterlønsreform fra 2011, red.), der er lavet, men vi vil ikke forcere den, siger finansordfører René Christensen (DF).