Radikalt bagland: Kæden er hoppet af med asylstramninger

Regeringens plan om at begrænse adgangen til familiesammenføring vækker intern kritik hos De Radikale.

Flere i det radikale bagland ser rødt, efter at regeringen har bebudet, at den stramme asylreglerne og begrænse familiesammenføringer.

Det falder bestemt ikke i god jord i det radikale bagland, at regeringen har planer om at stramme asylreglerne og begrænsen adgangen til familiesammenføring, sådan som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lod forstå i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

Den mangeårige gruppeformand på Christiansborg op gennem 1990'erne Jørgen Estrup mener decideret, at "kæden er hoppet af for regeringen".

- Det gjorde den allerede, da den besluttede at indføre begrebet midlertidige flygtninge for de syrere, der kommer hertil. Ingen tror jo på, de kan vende hjem indenfor kort tid. Nu vil jeg studere regeringens udspil, hvor de så lægger strammere familiesammenføringsregler oveni, siger Jørgen Estrup, der i dag er medlem af den radikale hovedbestyrelse.

- Det er ikke radikal politik

Står det til regeringen skal der fremover kun tildeles midlertidig asyl af et års varighed - for at nedbringe antallet af asylansøgere. Derudover skal det heller ikke længere være muligt for asylansøgere med midlertidig opholdstilladelse at få deres familier med til Danmark.

Men det er slet ikke radikal politik, lyder det fra formand for Radikal Ungdom og medlem af partiets hovedbestyrelse Christopher Røhl Andersen:

- Radikal politik er at tage imod folk på den bedst mulige måde og lader deres familier komme hertil hurtigst muligt, når det brænder på. Det nye forslag fra regeringen vil betyde, at der går længere tid, før man kan blive sammenbragt med sin familie, siger han.

Heller ikke hovedbestyrelsesmedlem Jesper Trolle er imponeret over sit partis tilslutning til udlændingestramningen.

- Det er normalt ikke radikal politik at stramme op i forhold til mennesker på flugt i en tid, hvor der er flere end nogensinde før, der har brug for hjælp, siger Jesper Trolle.

Den tidligere radikale minister Johannes Lebech hylder heller ikke lige frem regeringens nye asylstramninger.

- Det er ikke noget, der er dyrket i min have, men vi har et fælles drivhus med Socialdemokraterne i øjeblikket, og da det er en midlertidig stramning, må vi acceptere det, siger han.

Derimod mener de radikales integrationsborgmester i København, at der ikke er noget at komme efter:

- Situationen er helt ekstraordinær og meget kompliceret, og jeg er først og fremmest glad for, at regeringen tager et særligt ansvar for flygtninge fra krigshærgede områder.

- Selvom jeg ville ønske, vi kunne tilbyde familiesammenføring fra første dag, så er kommunerne nødt til at have ressourcerne til at hjælpe og integrere, og derfor er regeringens løsning den rigtige i denne ekstraordinære situation, skriver Anna Mee Allerslev i en mail til DR Nyheder.

R: Ingen ændringer i udlændingepolitikken

Det er ikke mere end få måneder siden, at de radikale meldte ud, at partiet nu agter at beskytte en "stram" udlændingepolitik. Det har ellers i årevis været en radikal refleks at kritisere enhver stramning i dansk udlændingepolitik.

Lempelser af regler for familiesammenføring, opgør med tilknytningskravet og 24-årsreglen stod ellers særdeles højt på den radikale dagsorden, men partiet afviste tilbage i juli, at der efter et valg vil blive ændret noget i dansk udlændingepolitik.

- Vi har en stram og retfærdig udlændingepolitik, og det er en politik, som, vi mener, skal fortsætte efter næste valg, hvis SR-regeringen fortsætter, sagde partiets daværende gruppeformand, Christian Friis Bach.

Samme dag var Margrethe Vestager dog ude og sætte Christian Friis Bach og sige, at de radikale går til valg på en modstand mod 24-årsreglen og tilknytningskravet. Det gentog Morten Østergaard op til landsmødet og i sin første landsmøde-tale som politisk leder.

Regeringens asylstramninger kommer, fordi antallet af asylansøgere i 2014 kan komme op imod 20.000 - blandt andet som følge af Islamisk Stats hærgen og borgerkrigen i Syrien. Det er en fordobling i forhold til, hvad regeringen regnede med august, skriver Politiken.