Danmark bør kigge mod Sverige, når det kommer til at tage imod alle de flygtninge, der de sidste mange måneder har krydset Europas grænser.
Sådan lyder det fredag aften fra den radikale leder, Morten Østergaard, i ’Vi ses hos Clement’ på DR2, efter at regeringen tidligere på dagen fremlagde en pakke med 34 forslag til stramninger af asylpolitikken.
- Sverige har på mange måder været et foregangsland i den forstand, at de jo ikke på noget tidspunkt har sagt, at nu må vi lige forringe vilkårene, som vi har set det fra regeringen igen i dag, fordi der kommer mange flygtninge, siger han.
Grænsekontrol er fuldt forståeligt
Meldingen fra Morten Østergaard kommer bare dagen efter, Sverige har besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol de næste 10 dage frem.
Det er dog ifølge den radikale leder ikke et udtryk for, at Sveriges politik på flygtningeområdet har spillet fallit.
- Det er det ultimative tegn på, at Europas lande ikke endnu har fundet en måde at håndtere den største flygtningekrise siden Anden Verdenskrig på. Og det gør, at nogle lande kommer til at bære langt størstedelen af ansvaret, og her bærer Sverige det største, og det er fuldt forståeligt, at man nu siger, at man har brug for hjælp, siger han.
Sveriges udfordringer er et fælles ansvar
Morten Østergaard mener derfor, at de europæiske lande inklusive Danmark bør gå sammen og erkende, at flygtningestrømmen er en fælles krise, som derfor skal løses i fællesskab.
For hvis de havde gjort det noget tidligere, var ansvaret ikke blevet overladt til Sverige:
- Når vi lader tilfældighederne råde i stedet for at løse problemerne i fællesskab, så bliver det jo lande som Sverige og Tyskland, der havner med de store udfordringer, og så er det vores fælles ansvar, at det er blevet sådan, siger han.
Se hele interviewet med Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, klokken 21:45 i ’Vi ses hos Clement’ på DR2.