Radikale: En succes at halvdelen skrotter nyttejob

Enhedslisten mener til gengæld, at ordningen er jobcenterarbejde for begyndere.

Siden ordningen om nyttejob blev indført ved årsskiftet i har kommunerne sat gang i 2.056 forløb. Af dem er over halvdelen, 1.096 forløb, afbrudt, før de obligatoriske 13 uger var gået. (Foto: © Michael Bothager, Scanpix)

Det er en succes, når over halvdelen af forløbene med nyttejob i kommunerne bliver afbrudt før tid. Den konstatering er de radikale kommet frem til på baggrund af en ny opgørelse af forløbene, som Kommunernes Landsforening har lavet for DR Nyheder.

- De her tal er et udtryk for, at en meget stor andel finder ud af, det måske er bedre at gøre en endnu større indsats selv for at komme i job. På den måde kan man sige, at ordningen har været en succes, siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R) til DR Nyheder.

Han mener, at tallene understreger ordningens succes i en grad, så partiet ønsker at holde fast i ordningen.

Siden ordningen blev indført ved årsskiftet, i forbindelse med regeringens kontanthjælpsreform, har kommunerne igangsat 2.056 forløb med nyttejob. Af de forløb er over halvdelen, 1.096 forløb, afbrudt, før de obligatoriske 13 uger var gået.

Enhedslisten: Jobcenterarbejde for begyndere

Opgørelsen imponerer derimod ikke regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, der som det eneste parti stemte imod reformen. Tallene siger nemlig ikke noget om, hvorvidt de arbejdsløse forlader nyttejobbet for at påbegynde arbejde, uddannelse eller om de falder ud af systemet.

Derfor mener Enhedslisten, at nyttejobbene først og fremmest sparer kommunerne for penge frem for at hjælpe arbejdsløse tilbage i job eller uddannelse.

- Det her er jobcenterarbejde for begyndere. Hvis nyttejob skal virke, skal folk have et udbytte af det, siger Christian Juhl, der er partiets arbejdsmarkedsordfører.

Regeringen skal leve op til sit ansvar

Christian Juhl og Enhedslisten efterlyser derfor forskning, der belyser, hvor de 1.096 går hen, og hvad der bliver af resten, der har været igennem nyttejobordningen.

Samtidig appellerer han til regeringens sociale ansvar for at hjælpe de svageste i samfundet.

- Man kunne jo også bare afskaffe kontanthjælpen helt, hvis man gerne vil have folk væk fra ydelsen. Men det er ikke det, regeringen har signaleret. Den synes vel også, at der er et socialt ansvar at løfte, for at folk ikke skal klunse sig frem her i tilværelsen, siger Christian Juhl.

Alternativ skal være værre

Nadeem Farooq afviser kritikken med, at kommunerne, inden de tilbyder nyttejob til de arbejdsløse, har visiteret, om de pågældende borgere vil være i stand til det.

Hvordan kan du være så sikker på, at de personer, som afbryder forløbene, er mennesker, der er i stand til at passe et arbejde?

- Da vi introducerede nyttejobordningen, var det på baggrund af undersøgelser, der viste, at mellem 30 og 40 procent faktisk kommer i job, fordi de finder alternativet - nemlig at fortsætte i nyttejob - værre. Så der er faktisk god baggrund for at sige, at det virker, og de her tal viser i hvert fald ikke det modsatte, siger Nadeem Farooq.