Først meldte SF sig klar til at bryde med det politiske forlig bag den udskældte offentlighedslov, der i morgen er på dagsordenen, når partilederne mødes med justitsminister Søren Pind for at diskutere den.
Også de Radikale vil have ændret centrale punkter i lovgivningen, fordi den ikke har virket efter hensigten, lyder det her til aften fra partiets politiske leder, Morten Østergaard.
Ministerbetjeningsregel i spil
Konkret vil partiet have kigget på paragraf 24 – også kaldet ministerbetjeningsreglen, der giver mulighed for at blokere for offentlighedens indsigt i dokumenter, der udveksles på et tidspunkt, hvor det har betydning for embedsværkets rådgivning af en minister.
- Det er ministerbetjeningen, der springer mest i øjnene, hvor man må sige, at der synes at være en helt uensartet praksis mellem ministerierne. Det kan ikke nytte noget, at borgernes held med at søge aktindsigt står og falder med, hvilket ministerium de søger aktindsigt i, siger Morten Østergaard til DR Nyheder.
SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, truer ifølge Politiko.dk direkte partierne bag forliget om at bryde aftalen, hvis ikke der findes en aftale om en ”opblødning af loven”. Lignende toner kommer fra Morten Østergaard.
- For mig står det klart, at den måde paragrafferne er udformet på nu, giver et alt for stort spillerum i administrationen af reglerne. Undtagelserne bliver brugt alt, alt for ofte.
- Derfor er det vigtigt for mig at signalere, at processen slutter med, at reglerne bliver lavet om. Det vil jeg gerne sige meget klart til V og S – jeg håber, vi kan finde et fælles fodslag. Men kan vi ikke det, så må vi bruge andre parlamentariske veje til at finde et flertal.
Truer med at bryde forlig
Finder de Konservative, Socialdemokraterne, Venstre, SF og de Radikale ikke hinanden på forhandlingsbordet, får det den konsekvens, at både SF og Radikale vil bryde forliget.
- I den yderste konsekvens må vi acceptere, at vi finder et alternativt flertal efter næste folketingsvalg, siger Morten Østergaard.
Det var jer selv, der som regeringsparti var med til at vedtage loven i sin tid. Allerede dengang advarede flere medlemmer af Offentlighedskommissionen om, at flere af paragrafferne i lovforslaget kunne være gummiparagraffer. Blev I ikke advaret, synes du?
- På den ene side var det her noget af det mest velforberedte igennem en årelang offentlighedslovskommission. På den anden side var der ganske rigtigt diskussioner, der også førte til, at paragrafferne i deres endelige udformning var anderledes end det, som kommissionen havde anbefalet. Men vi var også opmærksomme på at følge praksis. Vi kan nu konstatere, at det nu ikke er blevet undtagelsen, men reglen, at man anvender de her paragraffer. Det duer simpelthen ikke.
Partierne mødes i morgen klokken 8.30 med justitsminister Søren Pind.