Rådet for Digital Sikkerhed: Hackerangreb skal have politiske konsekvenser

Det har ingen konsekvenser, når hackergrupper angriber offentlige myndigheder og virksomheder.

Det er hackergruppen ATP28, som står bag angrebet. Der er stærke indikationer på, at gruppen har forbindelse til Ruslands militær og efterretningstjeneste. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det skal have diplomatiske konsekvenser, når andre landes regeringer udfører digitale angreb mod danske myndigheder eller institutioner.

Det siger Rasmus Theede, som er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Han mener, at forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) reaktion er alt for svag, efter at en russisk hackergruppe har hacket det danske forsvar.

- Cyberangreb har ingen konsekvenser. Forsvarsministerens reaktion er bekymrende, når han har givet op og bare accepterer, at det er en del af gamet. Cyberspace er det vilde vesten, siger Rasmus Theede.

- En ting er, at man kan få fat i e-mail, men en anden ting er, at man kan lægge kraftvarmeværker ned og afspore tog. Alting er jo bundet op på internettet i dag, siger han.

Det er hackergruppen ATP28, som står bag angrebet. Der er stærke indikationer på, at gruppen har forbindelse til Ruslands militær og efterretningstjeneste.

- Lige nu og de næste ti år ud i fremtiden er der ikke noget, der tyder på, at der er en fælles politisk løsning med eksempelvis Kina, Nordkorea eller Rusland.

- Den eneste måde at komme det til livs på er, at Danmark løfter fingeren og viser, at man ikke har givet fuldstændig op, siger Rasmus Theede.

Det digitale univers er en slagmark, hvor almindelige mennesker står lige i skudlinjen og hurtigt kan blive ofre.

- Danmark er et af verdens mest digitale samfund. Når vi giver vores data til det offentlige, og et sygehus eller bankoplysninger bliver hacket er det jo fuldstændig ude at vores hænder.

/ritzau/