R-forslag: Man skal kunne straffe for uagtsom voldtægt

Voldtægt ved grov uagtsomhed skal være strafbart, lyder et forslag, som Radikales landsmøde i dag skal stemme om.

Blandt de mange resolutioner, De Radikale i dag skal stemme om på partiets landsmøde, er et forslag om at kriminalisere uagtsom voldtægt. (Foto: © Carsten Bundgaard, Scanpix)

Selv om man der ikke er noget beviseligt forsæt for en voldtægt, skal retssystemet kunne straffe en person for uagtsom voldtægt.

Hvis man har voldtaget en person uden selv at opfatte det som en voldtægt, skal man altså kunne dømmes for uagtsom voldtægt, hvis man burde have indset, at offeret ikke havde givet sit samtykke.

Sådan lyder et af mange såkaldte resolutionsforslag, som De Radikale i dag skal stemme om på partiets landsmøde i Nyborg.

- Vi vil sørge for, at man i seksuelle forhold kan dømmes for at være dummere, end politiet tillader, siger Bo Nissen Knudsen, der er hovedbestyrelsesmedlem fra København, og har været med til at stille resolutionsforslaget.

- Hvis de to parter har helt forskellige historier om, hvad der overhovedet skete, kommer ændringen ikke til at gøre nogen som helst forskel.

- Men det kommer til at gøre en forskel i de situationer, hvor en anklager mener at kunne bevise, at der foregik en voldtægt, men ikke mener at kunne føre bevis for, at det var med vilje. I de situationer bliver sagen slet ikke rejst i dag, siger han og understreger, at det dog ikke handler om at vende bevisbyrden, så den anklagede skal bevise sin uskyld.

Uagtsomhedsparagraf

De seneste år har en række sager rejst debatten om, hvor meget der skal til for at bevise en voldtægtsanklage. I den seneste sag fra i fredags fandt Retten i Herning det ikke tilstrækkeligt bevist, at fire unge mænd i 20'erne havde voldtaget en 19-årig kvinde.

Kvinden sagde, at hun intet kunne huske, fordi hun mod sin vilje var blevet tvunget til at indtage en pille - og i dopet tilstand kunne hun ikke modsætte sig. Mændene derimod hævdede, at hun have givet sin accept til seksuelt samvær.

De fire mænd blev frikendt for voldtægt, men til gengæld blev de alle fire kendt skyldige i at have optaget video og fotos af den nøgne 19-årige kvinde.

Bo Nissen Knudsen understreger, at han ikke har sat sig ind i sagen fra Herning - og at han derfor heller ikke vil tage stilling til, om det ville have ændret sagens udfald, hvis loven havde indeholdt den "uagtsomhedsparagraf", han foreslår i resolutionen.

Men han peger på, at der arbejdes med "uagtsomhed" mange andre steder i loven:

- Vi har uagtsomhedsparagraffer andre steder i lovgivningen – for eksempel med uagtsomt manddrab, brandstiftelse og hæleri, sågar uagtsom polygami, siger Bo Nissen Knudsen.

Eksperter har advaret mod "uagtsom voldtægt"

I Norge har man siden år 2000 arbejdet med begrebet "uagtsom voldtægt" i lovgivningen.

Men det er ikke altid, det stiller offeret i en bedre situation, har flere juraeksperter påpeget. Hvis man kriminaliserer uagtsom voldtægt, risikerer man nemlig at ende med lavere straffe til gerningsmænd, der har begået en voldtægt med fuldt overlæg.

Det kan ske, hvis anklagemyndigheden vælger at køre en sag som uagtsom voldtægt, fordi det kan være lettere at bevise end en forsætlig voldtægt.

På den måde kan voldtægtsmænd slippe billigere, fordi en uagtsom overtrædelse giver en mildere straf end en fortsætlig overtrædelse.

Men Bo Nissen Knudsen frygter ikke, at flere voldtægtsmænd vil blive dømt for mildt, hvis hans forslag bliver stemt igennem først De Radikale og derefter Folketinget:

- Nej, man bliver kun straffet for mildt, hvis man bliver tiltalt efter den forkerte paragraf. Og anklagere skal altid tiltale efter den relevante paragraf, også i voldtægtssager, siger han.

Tidligere har både SF og Alternativet støttet idéen om at kriminalisere uagtsom voldtægt.

Det skal De Radikale også stemme om:

    • Hvert år på De Radikales landsmøde fremlægges og debatteres de såkaldte resolutionsforslag. En resolution er et kort politiske budskab, der gælder som landsforbundets politik de følgende to år.

    • Udover forslaget om at kriminalisere uagtsom voldtægt, skal De Radikale på partiets landsmøde i Nyborg i dag tage stilling til en række andre resolutionsforslag - nogle med større chance for at blive vedtaget end andre:

    • Sommertiden skal afskaffes.

    • Tatoveringer i ansigtet skal tillades.

    • Lovliggør aktiv dødshjælp med etisk komité.

    • Der skal laves en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.

    • Krydstogtskibe af sikkerhedsmæssige hensyn sejle parvis i de polare farvande.

    • Afskaffelse af anonyme donationer til partier og kandidater.

    • Arveafgiften skal hæves med 10 procent for de nuværende arve-satser.

    • Antallet af lokalpolitikere skal øges.

    • Skattefinansieret tandpleje.

    • Automatisk organdonation fra man fylder 18 år.

    • Børnevaccinationer skal gøres lovpligtige.

    • Juridisk forældreskab til mere end to forældre.