Professor om WikiLeaks: Tvivlsomt om der er en sag

WikiLeaks kræver undersøgelse af, om Danmark har medvirket til ulovligheder ved møder på dansk jord.

Umiddelbart lyder det ikke som om, der er begået noget ulovligt, da det amerikanske forbundspoliti FBI angiveligt holdt møder i Danmark med en afhopper fra WikiLeaks.

Det vurderer juraprofessor ved Aalborg Universitet Lars Bo Langsted, efter at whistleblower-netværket har krævet en undersøgelse af, om de danske myndigheder har medvirket til ulovligheder.

- Umiddelbart er der ikke meget sag i det, siger professoren, der understreger, at han ikke ved, hvilke lovovertrædelser WikiLeaks mener, der er begået.

Angiveligt tre møder i Danmark

Kravet om en undersøgelse blev rejst fredag. Her meldte WikiLeaks afhopperen Sigurdur Thordarson og unavngivne FBI-agenter til Østjyllands Politi samt Østjyllands Politi og Politiets Efterretningstjeneste til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Afhopperen, som tidligere skulle have været en del af WikiLeaks inderkreds, skulle have holdt møder med FBI i Danmark tre gange.

Han beskriver i detaljer møderne over for Politiken søndag. Ved det sidste møde skulle han have afleveret harddiske med interne WikiLeaks-dokumenter og modtaget penge til gengæld.

Må godt udlevere materiale til politiet

Mødet skulle have fundet sted i Aarhus, og derfor er Østjyllands Politi i søgelyset. Men det var ikke nødvendigvis ulovligt at udlevere informationerne, vurderer Lars Bo Langsted.

- Hvis man udleverer materiale til politiet, fordi man mener, det rummer bevismateriale om, at der er begået noget ulovligt, så er det ikke strafbart, siger han.

Selvom de amerikanske myndigheder har haft pligt til at underrette de danske myndigheder om møderne, er det ifølge juraprofessoren langtfra sikkert, at FBI har levet op til sine forpligtelser.

- Hvis de ikke har gjort det, er der slet ikke noget at komme efter i forhold til de danske myndigheder. Man kan jo ikke drages til ansvar over for noget, man ikke ved foregår, siger han.

En talsmand for WikiLeaks udtaler til Politiken, at organisationen er overbevist om, at de danske myndigheder har givet tilladelse til møderne.

/ritzau/