Professionshøjskoler rystede over finanslovsforslag: 'Det her er meget massivt'

Uddannelserne til lærer, pædagog og sygeplejerske bliver ringere, advarer formand for Danske Professionshøjskoler.

Regeringen vil droppe de udskældte besparelser på undervisning, uddannelse og kultur. Men først fra 2022. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Timetallet vil gå ned. Feedbacken bliver der meget mindre af. Og opgaverne til de studerende vil være færre.

Det er konsekvensen ved, at regeringen vil lade det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent årligt bestå på uddannelsesområdet frem til 2022, lyder det fra Stefan Hermann, formand for Danske Professionshøjskoler.

- Uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, skolelærere bliver ringere, og det er et kæmpe problem. Det vil gå ud over alle centrale facetter af det at tage en videregående uddannelser. Det her er meget massivt, siger han.

Fra 2022 er det så regeringens plan, at de enkelte institutioner fortsat skal spare, men det skal være slut med at bruge pengene andre steder - de skal blive inden for kultur, undervisning og uddannelse.

Men det mildner ikke fra kritikken fra Danske Professionshøjskoler.

- Nej, nej, nej. Det gør mig slet ikke optimistisk. Det har vi hørt så mange gange før. Så kommer nogle af pengene tilbage med alle mulige politiske gule sedler på om, at de skal bruges til ditten, dutten og datten, og der skal laves særskilt regnskabsaflæggelse.

- Det giver jeg ikke meget for. Jeg har forståelse for, at regeringen skal prioritere. Det er helt legitimt, men vi er nødt til at fortælle meget tydeligt, hvad konsekvenserne er, siger Stefan Hermann.

Effektiviserer på livet løs

Ifølge Danske Professionshøjskoler vil der med forlængelsen af omprioriteringsbidraget være lavet besparelser for omkring to milliarder kroner mellem 2016 og 2021.

- De gør næsten alt, hvad de kan for systematisk at undgå at styrke uddannelserne. Vi skal spare så langt øjet rækker og forringe uddannelserne, siger Stefan Hermann, der håber, at Dansk Folkeparti kan få fjernet omprioriteringsbidraget i de kommende finanslovsforhandlinger.

Kan I ikke effektivisere, så det her ikke får så store konsekvenser?

- Vi effektiviserer på livet løs, og vi gør alt, hvad der står i vores magt for at skåne undervisningen og praktikken, men det har vi også gjort, før regeringen indledte sit årelange besparelseskorstog.

- Og vi har gjort det, imens de gør det. Samtidig stiger bureaukratiet, og vi får nye opgaver. Så det bliver sværere og sværere. Det er jeg nødt til at sige, siger Stefan Hermann.