Problemerne er langt fra slut for Frank Jensen: Støttepartier rasler med sablen

Både SF og Enhedslisten opfordrer Frank Jensen til øjeblikkeligt at gå på orlov.

Frank Jensen fik sent søndag aften opbakning fra det socialdemokratiske bagland i København til at fortsætte som overborgmester.

Men problemerne er langt fra slut for ham. For alle partier undtagen Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen vil have en undersøgelse af Frank Jensens krænkelser. Undersøgelsen skal både se på, hvordan de kendte sager er håndteret, og om der ligger andre sager.

SF og Enhedslisten opfordrer Frank Jensen til omgående af tage orlov, mens en undersøgelse står på.

- De ofre, der måtte være, skal kunne være trygge ved at stå frem og tale med det advokatfirma, der skal lave undersøgelsen. Det kræver, at den øverst ansvarlige ikke kan blande sig. Vi har ikke juridisk hjemmel til at sende ham hjem, men vi opfordrer ham til at søge orlov. Det vil vise mest respekt over for de kvinder, der er stået frem, siger Sisse Marie Welling, som er sundheds- og omsorgsborgmester for SF.

Enhedslistens gruppeformand, Karina Vestergård Madsen, er enig.

- Vi opfordrer Frank Jensen til at søge orlov så længe undersøgelsen pågår. På grund af sagernes alvorlige karakter og for at sikre en uafhængig undersøgelse, hvor det er trygt for eventuelle ofre at fortælle om deres oplevelser, siger hun.

Sisse Marie Welling er SF's politiske frontfigur i København. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Jeg har været en krænker

Frank Jensen erkendte søndag, at han har været en krænker. Og i 30 år været en del af en kultur, hvor kvinder er blevet krænket. Han sagde undskyld til Maria Gudme, som han krænkede på et værtshus i Nyhavn i 2012. Og undskyld til de kvinder, han krænkede på et dansegulv under en julefrokost på Rådhuset i 2011.

Han erkendte også, at der kan dukke flere sager op. Ifølge Jyllands-Posten er det meget sandsynligt. Cecilie Sværke Priess, formand for DSU i København, siger til avisen, at hun er vidende om yderligere otte sager. De syv af dem skulle være givet videre til det advokatfirma, som Socialdemokratiet har sat til at behandle interne sager om krænkelser.

Derudover stod et anonymt medlem af Borgerrepræsentationen frem i Jyllands-Posten fredag og fortalte, at hun også var blevet krænket af Frank Jensen.

De mange sager får Sisse Marie Welling til at tøve, når hun bliver spurgt om, hvorvidt hun stadig har tillid til Frank Jensen som overborgmester.

- Der er ikke nogen tvivl om, at min tillid er relativ lille lige nu. Men det er vigtigt for mig, at vi nu får en uvildig undersøgelse af, hvad der er sket på Rådhuset, inden vi tager endelig stilling til, om vi vil trække tilliden til Frank Jensen.

Vil du støtte ham som overborgmester til kommunalvalget næste år?

- Det er ikke en beslutning, jeg træffer. Den bliver truffet i SF Københavns bestyrelse. Og det er selvfølgelig noget, vi tager stilling på baggrund af, hvordan den her undersøgelse falder ud.

Men kunne du selv være kandidat til at blive overborgmester?

- Det har jeg ikke taget stilling til på nuværende tidspunkt, siger Sisse Marie Welling.

Havde forventet et andet udfald

Tilliden er også forsvindende lille hos De Radikale i København. Gruppeformand Mette Annelie Rasmussen siger direkte, at hun er overrasket over udfaldet af mødet i Frank Jensens bagland.

- Jeg er noget overrasket over, at Socialdemokraterne er kommet til den konklusion, men det er deres sag.

Hvorfor er du overrasket?

- Jeg havde håbet, man havde taget de her sager og de her kvinder mere alvorligt, end man har gjort. Jeg håber, at det giver anledning til selvrefleksion hos Socialdemokraterne

Vil du sige, du mener, at de her sager er så alvorlige, at han ikke burde være overborgmester i København?

- Jeg siger bare, at jeg havde troet, man tog ligestillingsdebatten og MeToo alvorlig. Det har været betryggende at lytte til landets statsminister, der har været meget klar på det her område. Jeg bliver mindre tryg, når jeg ser, hvad man er nået frem til på Københavns Rådhus, siger Mette Annelie Rasmussen.

Hun afventer også den kommende undersøgelse.

- Vi vil have kortlagt, hvad der er sket på Rådhuset. Vores ansatte og valgte skal kunne møde op på arbejde og deltage i både faglige og sociale sammenhænge uden de skal føle, at de skal kigge sig over skulderen, siger hun.

Den radikale gruppeformand er glad for, at formanden for de unge socialdemokrater i København, Cecilie Sværke Priess, ikke har tillid til Frank Jensen på grund af hans krænkelser.

- Jeg noterer med glæde, at DSU stadig har den holdning. Det lover godt for fremtidens socialdemokrater, siger hun.

Se Cecilie Sværke Priess fortælle om sin holdning i videoen herunder.