Et gammelt ordsprog lyder, at med den slags venner, så behøver man ingen fjender.
Måske ordene lå et sted i baghovedet på Inger Støjberg (V), da hun tirsdag formiddag gik ind til Venstres gruppemøde på Christiansborg.
Kort forinden havde den nuværende blå blok- og tidligere regeringspartner Liberal Alliance meddelt, at man gerne så Inger Støjbergs sag prøvet ved en rigsretssag.
De sædvanlige ideologiske opponenter som Enhedslisten og Socialdemokratiet var mere tilbageholdende. De anbefalede, at man først lod uafhængige advokater vurdere Instrukskommissionen.
Selv lod Inger Støjberg sig ikke mærke med noget.
- Jeg tror, det er meget fornuftigt (Uafhængig juridisk vurdering, red.). Det har man gjort førhen, så det må være, som det er. Det tror jeg sådan set er godt nok, siger Inger Støjberg.
Kritik fra kommission
Efter knap ti måneders arbejde udgav Instrukskommissionen mandag den første del af sin undersøgelse.
Beretningen indeholder en redegørelse over begivenhedsforløbet, der i 2016 ledte frem til en instruks om, at ingen mindreårige asylansøgere måtte indkvarteres med en ægtefælle eller samlever.
Dengang var Inger Støjberg (V) udlændinge- og integrationsminister.
Kommissionen når i sin delberetning frem til, at der var tale om en ‘klart ulovlig ordre’, da ministeriet efter Inger Støjbergs ønske udsendte en instruks om, at asylparrene skulle adskilles.
Kommissionen vurderer, at der udgik en ulovlig instruks fra Udlændinge- og Integrationsministeriet den 10. februar 2016.
Den dag udgik en pressemeddelelse fra Inger Støjbergs ministerium, der lagde op til at adskille alle unge asylpar. Fuldstændig uden undtagelse.
Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.
LA: Brug for rigsretssag
I dag mødtes Folketingets Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen til en drøftelse af, hvad der skal ske herfra.
Her blev det besluttet, at uvildige advokater nu skal vurdere Instrukskommissionens konklusioner. Med henblik på at kunne beslutte, om der er behov for en rigsretssag.
- Vi mener det er klogt, at man nu har en ordentlig proces, hvor man også får noget uafhængig bistand til at vurdere karakteren af de konklusioner, der er kommet, siger retsordfører Jeppe Bruus (S).
Liberal Alliances gruppeformand mener derimod ikke, at der er brug for flere juridiske vurderinger.
- Ligesom den almindelige borger skal for en domstol og have sin sag prøvet, om man er skyldig eller uskyldig, så er det, hvad der skal ske her i forhold til Inger Støjberg. En domstol skal afgøre, om hun er skyldig eller uskyldig, siger Ole Birk Olesen (LA).
- Inger Støjberg blev orienteret om, at hvis hun gik den vej, så ville det være ulovligt. Alligevel gik hun den vej. Efterfølgende talte hun ikke sandt om, hvad der var sket, da Folketinget forsøgte at grave sig ned i sagen. De to ting tilsammen gør, at vi er nødt til at have en rigsretssag, siger Ole Birk Olesen.
Støjberg: Lad nu tingene gå sin gang
Inger Støjberg har ingen kommentarer til Liberal Alliances krav.
- Nu er der jo et udvalg, der skal sidde og arbejde med det. Det var et digert værk, der udkom i går. Så lad nu tingene gå sin gang, siger Inger Støjberg.
På torsdag mødes underudvalget igen, hvor en tidsplan for det kommende forløb skal på plads.
Det oplyser Jeppe Bruus (S) til DR Nyheder.
Inde på Venstres gruppemøde blev det besluttet, at Venstre støtter en gennemgang af delberetningen af uvildige advokater.
- Det synes vi er en god ide, og det støtter vi, siger gruppeformand Karsten Lauritzen (V).
Synes du også det er en god ide, som Søren Pind skriver på twitter, at Inger Støjberg bør trække sig som næstformand af hensyn til Venstre?
- Foreløbig kan jeg sige, at det vi har drøftet inde på gruppemødet, det foregår bag lukkede døre - af respekt for Venstre gruppemedlemmer bliver det der. Jeg vil heller ikke gå ind på, hvad Søren Pind eller mange andre måtte mene, siger Karsten Lauritzen.
'Trækker tingene i langdrag'
Hos Radikale Venstre mener retsordføreren, at partiernes beslutning om uvildige advokater 'trækker tingene i langdrag'.
- Det giver kun mening, hvis deres opgave bliver at vurdere, om der vil ske domfældelse i en rigsretssag. Kun det spørgsmål vil være interessant, at uvildige advokater skal rådgive omkring, siger Kristian Hegaard (RV).
Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.