Intet er mere bittert, end når man får sin egen medicin. I øjeblikket er det Dansk Folkeparti og partiets EU-komet Morten Messerschmidt, der smager på den sandhed.
Årelang kamp mod snyd og slendrian i EU-systemet og en hård linje som den lille mands forkæmper mod enhver form for pamperi har været en del af partiets særkende.
Så sent som i dette efterår var Dansk Folkeparti med til at gøre et allerede bøvlet politisk liv surt for daværende forsvarsminister Carl Holst (V) ved at kræve fuld åbenhed i sagen, da han blev anklaget for sløset omgang med offentlige midler i valgkampen.
Svær at forsvare
Og nu er det så Morten Messerschmidt, der er fanget i en sag med anklager om forkert brug af EU-midler.
Det er over to uger siden, sagen begyndte, da Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Rikke Karlsson meldte sig ud af partiet og smækkede døren eftertrykkeligt med beskyldninger mod Messerschmidt om lukkethed og mistænkelig omgang med EU-midler.
Messerschmidt svarede brutalt igen med hårde personangreb, men sagen var en realitet, og siden har problemerne tårnet sig op for den tidligere urørlige parlamentariker. Og for partiet. For gentagne forsikringer om, at alle regler er overholdt, er ikke nok til at få den slags sager til at gå væk.
Som en central kilde i Dansk Folkeparti udtrykker det:
- Vi fastholder, at alt er foregået efter reglerne. Men jeg skal hilse at sige, at det ikke er en specielt attraktiv position at forsvare.
Mange ubesvarede spørgsmål
Faktisk minder den del om sagen om Carl Holst, der igen og igen forsvarede sin dobbelt-løn med, at ingen regler var overtrådt. Men sagen var tabt. Den kunne hverken forklares eller forsvares.
Om Dansk Folkeparti og Morten Messerschmidt kan arbejde sig ud af den nuværende sag er for tidligt at spå om. Sagen indeholder stadig en række spørgsmål.
For eksempel om alle regler faktisk er overholdt. Og hvad har Dansk Folkeparti og Messerschmidt præcist brugt EU-tilskudskroner på? Og ikke mindst: Hvorfor lægger Morten Messerschmidt ikke bare det hele frem, når han siger, at han ikke har noget at skjule? Det ville være DF-logik i andre sager.
Skaden er sket
Problemet for partiet er, at man frygter, at fuld åbenhed kun vil lede til endnu flere spørgsmål, der skal besvares og dermed en forlængelse af en i forvejen pinefuld affære. Men faktum er, at skaden i nogen omfang allerede er sket.
Morten Messerschmidt kan være en skræmmende modstander, når det kommer til EU-debat. Han skaffede Dansk Folkeparti et historisk valgresultat ved Europa-Parlamentsvalget i 2014, og han skulle være NEJ-sidens stærkeste kort forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december. Men i den nuværende situation er Messerschmidt svækket.
Uanset hvad der er op og ned i sagen, så står der lige nu en sky af mistanke om forkert brug af EUs midler over hovedet af Morten Messerschmidt. Beskyldninger om præcist det, han var taget til EU for at bekæmpe. Og de sædvanlige krav fra den lille mands parti til parnasset om fuld åbenhed er forstummet.