ANALYSE: Nytårstalen blegner i forhold til Løkkes udfordringer

15 minutters tale og så hurtigt videre - nytårstalen 2016 går ikke over i historien. Der sker for meget i den virkelige verden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder sin nytårstale på Marienborg. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Så har man set, og hørt, det med. Mere nyt i dronningens nytårstale end i statsministerens.

Det er nyt. Og så måske alligevel ikke så mærkeligt.

For det første fordi Dronning Margrethe jo kun kan meddele sin ægtefælles pensionering i årets vigtigste tale én gang. For det andet fordi statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke havde nogen som helst anledning til at smide en solid, dagsordensættende nyhed på bordet i årets første, ret korte, tale.

Han har ikke politisk behov for det - ja, det kan nærmest kun give bøvl. Og så er den virkelighed og de udfordringer, der omgiver Danmarks statsminister, så store at de nok ville stjæle billedet alligevel.

Store udfordringer

Politiske efterdønninger efter en folkeafstemning, der satte det politiske establishment på plads - igenigen. En terrortrussel, vores tyske naboer senest blev mindet om nytårsaften. Og de store menneskestrømme i vores verdensdel, der får konkret udtryk på den dansk-svenske grænse på det ny års første hverdag.

Ærligt talt: Man skulle stå tidligt op nytårsmorgen for at skrive en nytårstale, der kan matche dét bagtæppe. Og det gjorde Lars Løkke Rasmussen så heller ikke.

Når en nyhed bare giver bøvl

Han præciserede at terroristerne ikke må ramme os på vores værdier og vores livsstil. Det kan vel heller ikke siges for tit.

Han gentog, at vi skal balancere på den hårfine grænse mellem idealisme og realisme i håndteringen af de flygtninge, der søger mod Danmark. Og at regningen for indsatsen vokser for øjnene af politikerne. Hér kunne statsministeren have lanceret en solid nyhed i forhold til de kommende skatteforhandlinger, men det gjorde han ikke. Hvilket også ville have været uklogt, rent politisk.

Og han lovede at regeringen holder øje med udviklingen, når svenskerne strammer grænsekontrollen på mandag - og at regeringen er parat til at rykke på dén sag. Det må vel placeres under kategorien "rettidig omhu".

Med andre ord: en nyhedsfattig tale - med dermed også uden de store provokationer. Hvad der sådan set giver en vis politisk mening - ikke mindst for en statsminister som Lars Løkke Rasmussen, der har problemer med sit tillidsforhold til befolkningen. Som vi så det den 3. december.

På grund af folkeafstemningen er Løkke - ud over alt det andet hjemme og ude - i gang med et stykke reparationsarbejde oven på folkeafstemningen. Det sker ved forhandlingsbordene i Bruxelles - og det sker over for de danske vælgere.

Tillidskrisen

Derfor måtte nytårstalen også indeholde den evaluering af afstemningen, som Løkke allerede tog hul på i begyndelsen af december. Der er bøvl med tilliden mellem politikere og vælgere. Krise, ifølge statsministeren.

Ifølge nytårstalen skyldes det tidligere tiders løftebrud - læs: Helle Thorning-Schmidt. Og så skyldes det "personsager, der fyldte meget" - læs: Løkke selv og måske en partifælle som Carl Holst.

Uanset hvad, så lover Lars Løkke Rasmussen nu at blive bedre til at se en sag fra flere sider. Og lytte mere. Hvis han da får tid.