Det er ingen hemmelighed, at regeringen har en klar interesse i at fremstå stærke og klare i spyttet, når det handler om udlændingepolitik.
Ifølge DR Nyheders politiske redaktør, Uffe Tang, er der tale om en front, hvor Socialdemokraterne har tabt flere valg til de borgerlige.
- Det har betydet, at partiet har omfavnet den tidligere VK-regerings stramme udlændingepolitik og har et klart mål, nemlig aldrig at komme til at fremstå som bløde i udlændingespørgsmål, siger han.
Samtlige meningsmålinger viser da også, at et stort flertal af danskerne til hver en tid vil have den siddende regering til at føre en stram udlændingepolitik.
Så når der nu er opstået en mistanke om, at den kontroversielle Eritrea-rapport i virkeligheden er et stykke politisk bestillingsarbejde, er det fordi, at regeringen har en klar interesse i at få det til at se ud som om, den gør noget ved den massive tilstrømning af eritreere.
https://twitter.com/MF_K_Lorentzen/status/542425703086432256
SF's retsordfører, Karina Lorentzen, kommenterer på Twitter, at embedsmand i Udlændingestyrelsen står åbent frem.
Den konkrete mistanke går på, om regeringen ganske enkelt har forsøgt at påvirke asylprocessen ved at få en rapport til at tegne et lysere billede af situationen i Eritrea, end den er. Dermed ville det blive muligt at sende flere asylansøgere fra det afrikanske land retur.
Redaktør: Det allerhelligste
Et centralt element, der har gødet jorden for mistanken, er embedsmanden i Udlændingestyrelsen, der nu står frem.
Den erfarne chefkonsulent Jens Weise Olesen fortæller i Berlingske om et åbent opgør om Eritrea-rapporten. På spørgsmålet, om kontorchefen Jakob Dam Glynstrup handlede på ordre oppe fra, svarer han 'ja'.
Jens Weise Olesen mener med andre ord, at det står helt klart, der skulle opnås et bestemt resultat i rapporten.
Ifølge DR Nyheders politiske redaktør er vi inde og pille ved det allerhelligste i demokratiet med sagen.
- Vi har jo embedsmænd, som får lov at arbejde nøgternt og sagligt med sagerne. Det er klart, at de arbejder ind i en politisk virkelighed, de er ikke tonedøve, så selvfølgelig vil der være afsmitning fra det politiske system.
- Men en direkte politisk styring, hvor man er inde og bede om at få lavet en rapport om Eritrea og gerne skulle få lov at sende nogle flygtninge hjem, fordi at det passer ind i den stramme danske udlændingepolitik, er en skandale af de større, hvis det bliver dokumenteret, siger Uffe Tang.
Minister ville blive klogere
Den 13. august udsendte Justitsministeriet en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) ville have undersøgt stigningen i antallet af asylansøgere fra Eritrea, der var opstået over sommeren.
- Vi er nødt til at blive klogere på, hvem asylansøgerne fra Eritrea er, hvorfor de kommer til Danmark, og om de har et reelt beskyttelsesbehov. Har de ikke det, skal de sendes tilbage, lød det i pressemeddelelsen.
Her blev det også varslet, at asylprocessen ville blive sat i bero, indtil en såkaldt fact finding-mission fra Udlændingestyrelsen ville vende tilbage fra Eritrea og området omkring landet med nye baggrundsoplysninger.
25. november udkommer Justitsministeriet med en ny pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at rapporten om Eritrea er færdig. Her lyder det fra nuværende justitsminister Mette Frederiksen (S):
- Rapporten underbygger, at der var behov for opdaterede oplysninger, og at det var rigtigt af Udlændingestyrelsen at iværksætte en fact finding-mission.
Usædvanligt forløb
Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udtalt, at hun 'ikke ser nogen anledning til kritik af rapporten'.
- Om det kan falde tilbage på dem er for tidligt at sige, men det ser ikke godt ud. Alene det faktum, at Mette Frederiksen som justitsminister går ud, den dag rapporten bliver offentliggjort og siger, at rapport viser det og det, og nu går vi i gang med asylbehandlingen igen, er meget usædvanligt, vurderer Uffe Tang.
- Det viser i et eller andet omfang, at man har haft en regering eller et Socialdemokraterne, der har haft travlt med at fortælle, at de har en stram udlædningepolitik, at de tager asyltilstrømningen alvorligt, og at de vil gøre, hvad de kan for, at de mennesker ikke skal komme herop og integreres, siger Uffe Tang.
Et flertal af medlemmerne i Folketinget har meldt ud, at de kræver en undersøgelse af ministrenes rolle i sagen.