Politisk korrespondent: På søndag gør Pape og Løkke regnebrættet op

Der er grundlæggende tre udgangsscenarier på den regeringskrise, der hersker på Christiansborg lige nu, vurderer DR’s Ask Rostrup.

Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape Poulsen kommer til at se hinanden ekstra meget i øjnene de kommende par dage, når de skal forhandle om en tillægspakke til den landbrugspakke, der ventes vedtaget i morgen. (Foto: © Jonas Skovbjerg Fogh, Scanpix)

Godt et døgn efter De Konservative udtrykte deres mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), sidder hun fortsat på posten.

I mellemtiden er statsminister Lars Løkke Rasmussen og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, gået til og fra flere møder for at se, om de kan blive enige.

Nu skal enigheden testes i form af en tillægspakke til den landbrugspakke, som partierne allerede har aftalt. Ifølge Ask Rostrup, DR’s politiske korrespondent, så vil de forhandlinger skabe et intermezzo inden Eva Kjer Hansens fremtid afgøres.

- Der er fortsat ikke indkaldt til en hasteforespørgsel eller fremsat et mistillidsvotum mod ministeren. Nu er alle enige om, at forhandlingerne kører til søndag, og så gør man regnebrættet op. Men lige nu står de stejlt overfor hinanden, siger han.

For mens Lars Løkke Rasmussen har tilbudt en tillægsaftale, der kan give De Konservative et grønt præg på landbrugspakken, så fastholder Søren Pape Poulsen mistilliden til miljøministeren.

- Der vil opstå et pres på de Konservative i de kommende par dage, efterhånden som man får bygget den pakke op. For jo længere man kommer, jo sværere kan det blive for De Konservative at sige, vi synes ministeren skal gå af, vurderer Ask Rostrup.

Tre scenarier i spil

Han ser grundlæggende tre scenarier for, hvordan den regeringskrise, der har præget dansk politik det seneste døgn, kan ende.

Det første scenarie er det, han kalder ’forhandlingsløsningen’, hvor De Konservative og de øvrige tre partier i blå blok bliver enige om en tillægsaftale og måske en beklagelse fra miljø- og fødevareministeren.

Det to andre scenarier bygger på, at man ikke kan nå frem til en forhandlingsløsning. Det vil tvinge enten Eva Kjer Hansen til at forlade posten, eller statsministeren til at udskrive nyvalg.

- Men lige nu ser det ud som om, at det er fuldstændig ligegyldigt, hvilken tillægspakke man laver. Skal man tage aktørernes ord for pålydende, så er situationen ligeså uløselig nu – som den var i går, siger Ask Rostrup.