Politisk flertal vil undersøge justitsministre i Eritrea-sag

Folketinget kræver undersøgelse af justitsminister Frederiksens og forgænger Hækkerups andel i Eritrea-sag.

Justitsminister Mette Frederiksen's (S) rolle i den såkaldte Eritrea-sag skal undersøges nærmere, mener et politisk flertal i Folketinget. (Foto: © Nils Meilvang, Scanpix)

Venstre kræver nu en undersøgelse af justitsminister Mette Frederiksen (S) og hendes forgænger Karen Hækkerups (S) involvering i den såkaldte Eritrea-sag.

Forslaget møder opbakning fra et politisk flertal bestående af Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti, skriver Berlingske mandag.

Frederiksen afkrævede fredag Udlændingestyrelsen en redegørelse om Eritrea-rapporten, men et flertal i Folketinget mener, at der også bør sættes fokus på de to skiftende justitsministres ansvar i sagen.

- Det er fint med en redegørelse fra Udlændingestyrelsen, men vi ønsker også en redegørelse for ministerens rolle. Ministeren forsøger at gøre det her til alle mulige andres problem. Hun må tage det politiske ansvar selv.

- Det er Mette Frederiksen, der har godkendt rapporten og rost den i en presse­meddelelse. Derfor afkræver vi ministeren en redegørelse, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Berlingske.

Professor trak citater tilbage

Det hele begyndte i sidste weekend, da professor Gaim Kibreab, den eneste navngivne kilde i rapporten fra Udlændingestyrelsen, trak sig fra rapporten, fordi han følte sig forrådt og misbrugt af de danske embedsmænd.

Rapporten er udarbejdet af Udlændingestyrelsen på baggrund af en såkaldt fact finding mission til det østafrikanske land for at undersøge sikkerhedssituationen.

Helt specifikt anføres det i rapporten, at det ikke længere er risikabelt for folk i Eritrea at flygte fra landets såkaldte nationaltjeneste, der er en blanding af militærtjeneste og arbejde for staten og regeringen.

Politisk bestilingsarbejde?

Rapportens konklusion betyder i praksis, at en række asylansøgere kan sendes fra Danmark til Eritrea uden fare for deres liv.

- Der er ingen tvivl om, at det vil være relevant at få et nærmere kendskab til, hvordan denne sag har været håndteret i ministeriet, siger udlændingeordfører Karina Lorentzen (SF).

Hun henviser til, at der nu er opstået mistanke om, at Udlændingestyrelsen har forsøgt at levere, hvad regeringen ønskede, skriver Berlingske.

Hverken Udlændingestyrelsen eller justitsminister Mette Frederiksen er vendt tilbage på avisens henvendelser søndag.

/ritzau/