Forslaget fra Kræftens Bekæmpelse om at lade de praktiserende læger minde patienterne om deres kræftscreeninger, bliver modtaget positivt på Christiansborgs gange.
Politikere fra begge fløje vil gerne se på, om loven kan ændres, så lægen kan få adgang til at være med på sidelinjen for at opdage kræften i tide.
Som loven er nu, må regionerne nemlig ikke videregive fortrolige oplysninger om, at kvinder for eksempel fravælger at få en mammografiscreening hvert andet år.
- Mange har et væsentligt mere fortroligt forhold til deres egen læge end til regionen. Det er lægen, man som borger henvender sig til med problemer, og det kan vi godt tænke over at bruge konstruktivt, for at få flere gjort opmærksomme på screeningerne, siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde til DR Nyheder.
Tusindvis har ikke fået undersøgelse
Kræftens Bekæmpelse har torsdag foreslået, at den praktiserende læge får besked, hvis en patient er meldt ud af et screeningsprogram.
For det er kommet frem, at tusindvis af kvinder i to af regionerne ikke er blevet indkaldt til en kontrol af brystkræft i flere år, som loven ellers giver alle kvinder mellem 50 og 69 år mulighed for.
Region Hovedstaden og Region Syddanmark valgte automatisk at melde kvinderne ud af ordningen, hvis de ikke havde svaret på tre indkaldelser.
Kunne være opdaget i tide
Nogle af de over 18.000 kvinder fik brystkræft, og nogle døde af sygdommen. Det kan ikke udelukkes, at kræften kunne have været opdaget tidligere ved en mammografi, har regionerne erkendt.
Hos Socialdemokraterne er man tilfreds med, at de to regioner nu har valgt at ændre praksis, så alle kvinder aktivt skal gøre noget, hvis de ikke ønsker at få indkaldelser til kræftundersøgelserne.
Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen kalder forslaget om at inddrage egen læge for 'konstruktivt', fordi det kan være med til at give den enkelte større tryghed.
- Jeg vil gerne være med til at tale for en lovændring. Det er et godt forslag fra Kræftens Bekæmpelse, siger han.
Nye oplysninger på sundhed.dk
Kræftens Bekæmpelse foreslår desuden, at borgere fremover skal kunne se deres fremtidige screeninger på sundhed.dk, hvor de i forvejen kan se de undersøgelser, de allerede har været til.
I Danmark screener vi også for tarmkræft for alle interesserede i aldersgruppen 50-74 år. Det er den tredje hyppigste kræftform.
Derudover har kvinder mellem 23-49 år hvert tredje år mulighed for at blive screenet for livmoderhalskræft. Mens de 50-64 årige kan få lavet kontrollen hvert femte år.