- Jeg oplever en ungdom, der tager kæmpe ansvar.
Gruppeformand i SF Jacob Mark er ikke tilfreds, efter faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak i går advarede om 'en bekymrende tendens' blandt landets unge.
For mens antallet af smittede i samfundet fortsat falder, og antallet af indlagte gør det samme, bliver unge smittet mere end tidligere. Faktisk så meget, at der er tale om en fordobling i aldersgruppen 13 til 19 år.
Og ifølge Mølbak skyldes det formentlig, at unge tager 'relativt let på smitten', sagde han i går til DR Nyheder.
- De tror ikke, at Covid er et problem for dem, og derfor er de sammen, som unge mennesker nu er sammen, og smitter hinanden.
- De skal nok tænke sig bedre om. Jeg ved, det er en aldersgruppe, der nogle gange kan have svært ved at tænke sig om, men så må de prøve at tage nogle snakke med sig selv og deres egen samvittighed i forhold til, at de også har et ansvar for samfundet, lød det fra Kåre Mølbak.
Men ifølge Jacob Mark er det 'tåbeligt at udskamme unge', skriver han på Twitter.
- For dem er ingenting åbnet. Lad os give dem noget at se frem til. En plan. Så de bliver ved med at tage ansvar, skriver han og fortsætter:
- Og ja, der er unge, der samler sig i parker og på pladser uden at tænke sig om. Ligesom der er voksne, der står og ånder hinanden i nakken i Bauhaus for at købe tomatplanter. Det siger jo ikke noget om alle unge eller alle voksne.
'Ungdommen fortjener ros - ikke skældud'
Udmeldingen fra Statens Serum Institut er ikke kun faldet SF for brystet. Under Jacob Marks Twitter-opslag melder flere sig enige, heriblandt Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, samt Konservatives gruppeformand, Mai Mercado:
- Enig med SF her! Ungdommen skal ikke udskammes! De har sat deres liv på stand-by på ubestemt tid. Det fortjener ros og ikke skældud, skriver hun.
Kåre Mølbaks løftede pegefinger til de unge skyldes, at hyppigheden i smittetilfælde blandt de 13-19-årige unge er steget gradvist fra fire tilfælde per 100.000 unge i ugerne 12-14, til at der nu er 11 tilfælde per 100.000 i aldersgruppen i ugerne 15-17, oplyser han. Altså noget mere end en fordobling.
Han pointerer dog, at det fortsat er en sygdom, der primært rammer de ældre. Således er hyppigheden blandt borgerne over 80 år på 47 tilfælde per 100.000 borgere i ugerne 15-17.
Ifølge Kåre Mølbak er der fortsat tale om en 'meget lav forekomst' af smitte.
- Jeg er ikke umiddelbart bekymret for, at de her unge mennesker bliver syge, for vi kan se, at de ikke bliver alvorligt syge. Men det er et tegn på, at der sker en skjult smitte i samfundet, som måske kan være udfordrende, når vi snakker om, at der skal laves flere genåbninger i Danmark. Det forklarer det bagtæppe, som politikerne skal forstå, når de tager fat på processen omkring genåbning, siger han.
Morten Østergaard: 'Vender mig mod udskamning'
Hos Radikale Venstre bider politisk leder Morten Østergaard mærke i, at der er tale om 11 tilfælde per 100.000 unge, skriver han på Twitter.
- De unge, som hverken kan komme i skole, uddannelse, efter- eller højskole, bringer store ofre i kampen mod corona. Det skal de ikke have utak for. Tværtimod. Og med 11 smittede ud af 100.000 som SSI kalder “meget lav forekomst” har de intet at skamme sig over, skriver Morten Østergaard.
Han bliver konfronteret af tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten Pelle Dragsted. Ifølge Dragsted sender Radikale et 'dybt uansvarligt signal', skriver han.
Ifølge Morten Østergaard handler det om at appellere til den sunde fornuft hos ung som gammel, svarer han.
- Vores "bedste makker" i kampen mod corona er og bliver befolkningens sunde fornuft - ung som gammel. Det har trodset alle forudsigelser positivt. Derfor vender jeg mig mod udskamning. Vi skal holde afstand fra hinanden - ikke tage afstand fra hinanden, skriver Morten Østergaard.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kåre Mølbak.