Politikere efter terrorsamråd: Gigantisk skandale

- Virkelig groft, hvis PET har set gennem fingre med millionsvindel og rekruttering til terror, siger Enhedslistens Rune Lund efter samråd om terrorfinansiering.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har været i samråd om terrorfinansiering gennem momssvindel i Danmark. Men SF og Enhedslisten varsler flere spørgsmål. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Der er stadig store huller, der mangler at blive belyst i Danmarks største sag om terrorfinansiering.

Det siger flere politikere til DR efter dagens samråd i Folketinget om svindel og terrorfinansering, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ellers var usædvanlig detaljeret og konkret i sine besvarelser.

Både SF og Enhedslisten varsler, at der vil blive stillet flere spørgsmål i sagen.

Bande svindlede i Danmark i årevis

Samrådet blev indkaldt, efter at DR i samarbejde med Jyllands-Posten har afsløret, hvordan en bande af danske og spanske islamister mistænkes for gennem flere år at have svindlet sig til store millionbeløb i Danmark.

Svindlen har stået på gennem mere end fire år fra 2012 til 2016, hvor en lang række spanske islamister har været indsat som direktører i forskellige firmaer i Danmark.

Det er sket, mens PET har overvåget medlemmer af gruppen. Og det får nu Enhedslistens Rune Lund til at kalde sagen for ”Blekingegadebande 2.0”.

Gigantisk skandale

- Vi får at vide i dag ved samrådet, at alt hvad der er foregået fra 2008 til 2013 hører under PET. Og at Skat først kommer ind i 2013. Og det er jo Blekingegadebanden om igen, siger Rune Lund til DR.

-Det er virkelig groft, hvis PET kunne have forhindret, at vi bliver svindlet for millioner af kroner. Hvis det er rigtigt, så er det en gigantisk skandale.

Blekingegadesagen blev en skandale i 80’erne, da det kom frem, at PET gennem flere år havde haft kendskab til bandens kriminalitet, men set gennem fingre med det.

Har fulgt banden i mere end 10 år

Justitsminister Søren Pape Poulsen forklarede under samrådet, at danske myndigheder har haft kendskab til personkredsen i sagen siden 2006.

Men justitsministeren nægtede trods flere spørgsmål at give oplysninger om danske myndigheders kendskab til bandens kriminalitet i den periode fra 2008 til 2013, hvor banden alene var i PET’s søgelys.

I 2013 blev bagmandspolitiet SØIK inddraget i sagen. Efterfølgende er sagen blevet efterforsket af Vestegnens Politi under kodenavnet FROZEN.

Sag kan falde mellem flere stole

Også SF’s Lisbeth Bech Poulsen kritiserer, at PET kan have dækket over bandens kriminalitet:

-Det er et demokratisk spørgsmål, hvor meget vil man lade fare i det, man selv definerer som et højere formål. Imens der foregår kriminalitet. Imens der foregår momssvindel. Imens der foregår terrorfinansiering.

- De forklaringer, vi har fået i dag, hænger overhovedet ikke sammen. Jeg har en klar fornemmelse af, at tingene falder mellem flere stole. Hvad med alle de myndigheder, vi har? Tingene falder mellem stolene hos SØIK, hos Skat, hos Vestegnens Politi og hos PET, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Forsøgte at smugle kontanter til Spanien

I sidste uge blev en dansk statsborger anholdt i Spanien, sigtet for rekruttering af jihadister til krigen i Syrien og for terrorfinansiering ved svindel for mere end 58 millioner kroner.

Denne svindel er ifølge de spanske myndigheder foregået via 24 selskaber, som den nu anholdte 40-årige dansk-marokkaner kontrollerede.

Justitsminister Søren Pape forklarede under samrådet, at den 40-årige dansker tidligere er blevet anholdt mens han forsøgte at smugle et større kontantbeløb ind i Spanien.

- Justitsministeren siger, at der har været et fint samarbejde mellem spanske og danske myndigheder, og vi kan se, fra det der har været skrevet i pressen, at de spanske antiterrormyndigheder har kendt til det her i årevis, og de oplysninger må jo have tilflydt PET. Og alligevel er der ikke blevet gjort en dyt, siger Rune Lund efter samrådet.