Politikere: Det går ikke, at gangbesværede får færre familiebesøg

En ny tolkning af loven for handicapkørsel giver den gangbesværede færre ture til familiebesøg og kulturelle aktiviteter. Det går ikke, mener politikere.

Der blev kørt cirka en million handicapkørsler sidste år. Nu kan turen også gå til tandlæge og fysioterapeut. Men der bliver umiddelbart ikke flere ture af den grund. (Foto: © Nordjyllands Trafikselskab/Arkivfoto)

53.000 danskere er så dårligt gående, at de ikke er i stand til at benytte offentlig transport. Derfor er de visiteret til handicapkørselsordningen.

Dermed kan den gangbesværede 104 gange om året - eller en gang om ugen - bestille en taxatur til familiebesøg, i biografen, eller hvad den dårligt gående ellers lyster.

Men ordningen er ind til for nyligt ikke blevet brugt til behandlingstilbud. Derfor har den handicappede selv skullet betale fuld pris for en taxa til for eksempel tandlæge og fysioterapeut.

Det ser der nu ud til at blive lavet om på. Efter DR Nyheder er gået ind i sagen, har Transportministeriet ændret tolkning af loven og lægger nu op til, at handicapkørslen også kan gå til behandlingstilbud.

Ikke skære i socialt liv

Men det betyder også, at der bliver færre ture til at besøge familien, mener Dansk Handicap Forbund.

- Vi er glade for, de har ændret det. Men det går ud over fritidsaktiviteter for mange. En tur hos lægen skal ikke gå ud over muligheden for at besøge familien. Enten skal det tages ud af puljen på 104 ture om året, ellers skal det være muligt at få bevilliget flere ture, siger hun.

Loven om handicapkørsel er en trafiklov og dermed under Transportministeriet. Christiansborgs transportordførere er lydhøre over for at udvide ordningen, så en tur til tandlægen ikke går ud over et familiebesøg:

- Vi skal se, om vi kan lave en mulighed for at søge om flere ture. Man skal ikke have mindre kulturelt eller socialt liv, bare fordi man er syg og skal til lægen, siger Rasmus Prehn (S), transportordfører.

Mangler penge

Anne Baastrup, transportordfører hos SF, vil grave sig dybere ned i sagen. For lovgivningen for handicapkørsel er særdeles kompliceret, men ministeren må forklare sig, siger hun:

- Vi skal dykke ned i sagen og finde ud af, hvad der er op og ned. Det vil jeg stille spørgsmål til ministeren omkring, siger hun og fortæller, at hun som det første efter pinsen vil tale med Susanne Olsen, formand for Dansk Handicap Forbund.

- Det kan ikke være rigtigt, at handicappede ikke kan komme til sociale arrangementer, når de skal til behandling. Jeg kan godt følge Susanne, men hun skal finde ud af, hvem der skal betale, siger Anne Baastrup.

DF: Penge skal komme fra satspuljen

- Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, mener lige som sine Christiansborg-kollegaer, at den ændrede praksis bør udvide ordningen, så den handicappede ikke får færre kørsler til fritidsaktiviteter.

Men en ændring bliver først efter det snarlige valg, fortæller han.

- Vi vil gerne øge handicappedes mobilitet. Men det skal finansieres. Vi har ikke en konkret løsning. Men det skal løftes op i Transportministeriet efter et valg. Der kan måske findes midler via satspuljen.

Han fortæller dog, at Dansk Folkeparti går ind til efterårets satspuljeforhandlinger, hvor omkring en milliard kroner skal fordeles til social, sundhed og arbejdsmarked, med et ønske om mere mobilitet for den handicappede.

- Vi går ind med et krav om øget mobilitet, og at blinde skal ligestilles med handicappede, fordi de ikke er omfattet af handicapkørselsordningen, siger Kim Christiansen.