Politiker langer ud efter 'uansvarlig' opposition: Risikerer smitte for politisk drilleri

Når der skal stemmes om koranloven, bliver alle folketingsmedlemmer nødt til at være til stede.

Rosa Eriksen skal i Folketingssalen og stemme om koranloven - også hvis hun er syg i næste uge. Det er hun ikke tilfreds med.

Oppositionen på Christiansborg er dybt uansvarlig, når den tvinger alle medlemmer af Folketinget ned i Folketingssalen for at stemme om koranloven i næste uge.

For de risikerer at tvinge syge politikere ind på arbejde med risiko for at smitte kollegaerne.

Det mener Moderaternes Rosa Eriksen, der i et opslag på det sociale medie X langer ud efter oppositionen.

- Det er SÅ uansvarligt, skriver hun.

Når Folketinget i næste uge skal stemme om den såkaldte koranlov, kommer alle folketingsmedlemmer nemlig til at skulle dukke op for at stemme.

Og sådan er det ikke normalt.

Til langt de fleste afstemninger benytter partierne nemlig en intern aftale om kun at sende nogle folketingsmedlemmer ned i salen for at stemme, så alle ikke er nødt til at befinde sig fysisk i København og i Folketingssalen, hver gang der er afstemning om noget.

Det er det, man på Christiansborg kalder en clearingsaftale.

Men en række oppositionspartier har valgt at ophæve aftalen til lige netop den afstemning for at tvinge alle til at vise, om de er for eller imod loven.

- Det er politisk drilleri. For det har ingen konsekvenser. Medlemmerne kommer jo alligevel til at stemme det, de har sagt, de vil.

Hun ligger selv syg derhjemme med feber, og hun mener, det er uforsvarligt at presse syge folketingsmedlemmer ned i Folketingssalen sammen med deres 178 kollegaer midt i sygdomssæsonen, og når Statens Serum Institut i går meldte ud, at der er en epidemi af kold lungebetændelse.

- Vi falder som fluer. Og alligevel skal vi tvinges til at møde op, uanset hvor syge vi er. Det giver ikke mening kollegialt eller arbejdsmæssigt. Så kan man få sin kollegas virus med hjem, siger hun.

Klynk

Men det er noget klynk fra regeringspartiernes side. Det mener Danmarksdemokraternes politiske ordfører, Susie Jessen.

- Jeg tror, de klynker så meget, fordi de er bevidste om, at det er et indgreb i vores ytringsfrihed. Det er måske ikke alle, der har det helt godt med at trykke på den knap, siger hun.

Det er ikke første gang, der er diskussioner om clearingsaftalen i forbindelse med koranloven.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, har tidligere kritiseret planen om at ophæve clearingsaftalen, fordi den blandt andet kommer til at forhindre ministre i at rejse til vigtige møder i udlandet. For de er nødt til at være i Folketingssalen.

Alt sammen dårlige undskyldninger, mener Susie Jessen.

- De burde alle sammen med oprejst pande gå ned og stemme for den lov, som de åbenbart synes er en god ide.

Susie Jessen er Danmarks- demokraternes politiske ordfører. (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Ville du ikke synes, det var vildt irriterende, hvis en kollega satte sig ned ved siden af dig med 40 i feber og en solid influenza, og du selv fik sådan en omgang med hjem?

- Jo, det ville da være træls. Men jeg håber, vedkommende tager et mundbind på og spritter hænder, eller hvad man nu kan.

- Det er altså de vilkår, vi arbejder under herinde, siger hun.

At det skulle være en dårlig undskyldning afviser Moderaternes Rosa Eriksen dog blankt.

- Jeg møder også op, og jeg er forhåbentlig frisk. Det er ikke det, der er problemet. Det handler om, hvordan vi behandler hinanden.

- Det er ikke sjovt at være pisse syg og skulle møde ind på arbejde og smitte sine kollegaer. Og det ændrer jo ikke på udfaldet alligevel, siger hun.

Koranloven er regeringens forsøg på at sætte en stopper for de koranafbrændinger, der særligt har fundet sted foran udenlandske ambassader.

Den vil forbyde "utilbørlig" behandling af religiøse skrifter.

Loven forventes at blive vedtaget.