Politiet vil lade folk demonstrere frit i burka og niqab i dag trods nyt forbud

Demonstranter vil ikke være omfattet af tildækningsforbud, da der er tale om en meningstilkendegivelse

Både i København og Aarhus er der varslet demonstrationer mod det tildækningsforbud, der træder i kraft i dag. (Foto: © Andrew Kelly, Scanpix)

I eftermiddag vil demonstranter i København og Aarhus iføre sig burka, niqab og andre former for tildækning og gå på gaden for at demonstrere mod det omdiskuterede tildækningsforbud, der er trådt i kraft i dag.

Forbuddet betyder, at det udløser en bøde på 1.000 kroner at være iført beklædningsgenstande, der skjuler ansigtet, på offentligt sted. Men dagens demonstranter kan frit tildække deres ansigter, fortæller Benny Øchkenholt, der er vicepolitiinspektør i Rigspolitiet.

Politiet har nemlig ikke tænkt sig at gribe ind over for demonstranterne.

- Deltagerne i de konkrete demonstrationer vil ikke være omfattet af forbuddet, fordi det sker i forbindelse med en meningstilkendegivelse.

- Vi anser det for at være et anerkendelsesværdigt formål henset til ytringsfriheden og retten til at forsamle sig og demonstrere, siger Benny Øchkenholt.

Men vil man så ikke altid kunne påberåbe sig ytringsfriheden, når man er er tildækket?

- Nu er det jo sådan, at når man demonstrerer, så vil demonstrationen typisk være anmeldt, der vil være sat en særlig plads af til det og være informeret om det. Så vi skelner selvfølgelig mellem, om der er tale om en demonstration, som kan undtages fra forbuddet, og andre situationer.

Dagens demonstranter skal dog vente med at tildække sig, til de er ankommet til selve demonstrationen - og straks fjerne tildækningen, når demonstrationen er overstået, understreger vicepolitiinspektøren.

- Når man færdes til eller fra demonstrationerne, vil man være omfattet af forbuddet, siger Benny Øchkenholt.

DF: Politiet skal gribe ind

Demonstrationerne i landets to største byer er arrangeret af Socialistisk Ungdomsfront og organisationerne Kvinder i Dialog og Party Rebels.

- For at latterliggøre og udstille hvor absurd loven er, vil vi sammen med de direkte berørte dukke op iklædt sjov og kreativ tildækning, lyder beskrivelsen på Facebook for en af demonstrationerne, der indledes på Nørrebro i København og går ud til Bellahøj Politistation.

Foreningen For Frihed arrangerer omvendt en anden demonstration i hovedstaden for at udtrykke støtte til tildækningsforbuddet. Her vil Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, blive overrakt "en erkendtlighed" for sit arbejde med at få vedtaget forbuddet.

Folketingspolitikeren er dybt uenig i politiets vurdering af, at demonstranterne ikke vil være omfattet af forbuddet.

- Det er en ærgerlig melding fra politiet, at man allerede på førstedagen markerer, at der er noget af forbuddet, man ikke ønsker at håndhæve, siger Martin Henriksen og tilføjer:

- Hvis man forsøger at omgå forbuddet, så skal politiet gribe ind, og det her er jo et klokkeklart forsøg på at omgå loven.

Men er det ikke en helt fundamental frihedsrettighed, at vi her i landet kan bruge vores ytringsfrihed til at udtrykke os – også mod lovgivning, man er uenig i?

- Jo, selvfølgelig skal man have lov til at ytre sig og demonstrere. Det kan man også vælge at gøre uden at iklæde sig burka eller niqab, siger Martin Henriksen.

Han opfordrer derfor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at sørge for, at politiet håndhæver de regler, Folketinget har vedtaget:

- Jeg går ud fra, at han vil sørge for, at der bliver sat handling bag ordene, siger udlændingeordføreren.

Den første bøde kan blive givet i dag

Selv om politiet altså ikke vil gribe ind over for de tildækkede demonstranter, kan det alligevel godt være, at den første bøde for overtrædelse af forbuddet vil blive udskrevet i dag. Hvis man har tildækket sit ansigt på offentligt sted uden at have et anerkendelsesværdigt formål, vil politiet nemlig skride ind.

- Hvis man har tildækket ansigtet, så vil man blive kontaktet af politiet, og så vil politiet håndtere sagen, ligesom de håndterer alle mulige andre sager, hvor der er mistanke om, at gældende lovgivning er overtrådt, siger Benny Øchkenholt og tilføjer:

- Det vil altid være sådan, at politiet tager kontakt til den pågældende og får konstateret, hvem den pågældende er – og hvordan forholdene er omkring tildækningen: Hvor sker det henne, på hvilket tid af døgnet, og er der særlige omstændigheder?

En overtrædelse af forbuddet udløser en bøde på 1.000 kroner, og bøden vil stige, hvis man efterfølgende igen bliver taget i at overtræde det.

Det vil fortsat være lovligt at have tildækket ansigtet, hvis det har et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål". Det kan eksempelvis være tørklæde og hue, der dækker ansigtet, hvis vejret er koldt.

(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)
(Foto: © Grafik: Emil Thorbjönsson, DR Nyheder)