Politiet skal forsøge at genskabe Mette Frederiksens slettede sms'er

Mette Frederiksen sagde i går, at automatisk sletning skete ud fra et sikkerhedshensyn.

Mette Frederiksen ville i går ikke uddybe "de tekniske ting omkring det". (Foto: © Unknown, DR)

Justitsministeriet beder efter aftale med Statsministeriet politiet om hjælp til at genskabe sms'er i de to ministerier, som automatisk er blevet slettet.

- Justitsministeriet har efter aftale med Statsministeriet bedt politiets teknikere om bistand til at søge at genskabe sms-beskeder fra de telefoner i Justitsministeriet og Statsministeriet, som har været indstillet til automatisk at slette sms-beskeder efter en bestemt periode, lyder det.

Den automatiske sletning af sms'er har udløst voldsom kritik.

- Jeg mener ikke, at der på baggrund af Venstres opfordring er grundlag for at rette henvendelse til politiet. Hvis Venstre ønsker at indgive en politianmeldelse, så står det jo Venstre frit for, sagde han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Frederiksen: Årsagen er sikkerhed

I går sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at Statsministeriet havde rådet hende til at slette sms'er efter 30 dage ud fra et sikkerhedshensyn.

- Jeg er blevet rådgivet af Statsministeriet til at have automatisk sletning af blandt andet sikkerhedshensyn. Jeg har ikke mulighed for at gå yderligere ind i de tekniske ting omkring det.

Se mere her:

Hvordan kan du garantere, at der ikke er slettet en besked, som kan få en betydning for kommissionens arbejde?

- I forhold til det substantielle er jeg fuldstændig på sikker grund i forhold til, hvad jeg har vidst, og hvad det er, der i det hele taget har været omdrejningspunktet for den her diskussion. Kommissionen skal selvfølgelig have lov til at arbejde, og derfor har beskeden fra Statsministeriet været, at ministeriet gør alt, hvad man kan for at bakke op om samarbejdet, og det gælder fortsat, sagde hun.

Kommissionen vil se beskederne

'Granskningskommissionen', eller bare minkkommissionen, undersøger forløbet omkring regeringens beslutning om at slå alle mink i Danmark ned i november sidste år.

Det viste sig, at der ikke var lovhjemmel til den beslutning. Derfor bliver det nu undersøgt, hvordan det kunne ske - og om ikke mindst statsminister Mette Frederiksen var vidende om det.

I den forbindelse er det kommet frem, at kommissionen ikke har kunnet få adgang til sms'er fra statsministeren, departementschef Barbara Bertelsen, departementsråd Pelle Pape og stabschef Martin Justesen, da de alle har indstillet deres telefoner til at slette sms'er efter 30 dage.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Mette Frederiksen og Nick Hækkerup.