Politiet bruger tusindvis af timer ved grænsen

På en måned har den øgede grænseindsats kostet politiet 22.500 ekstra arbejdstimer. Vi må prioritere politiarbejdet, lyder det fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Politi ved grænsen til Rødby (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2016) (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Politiets indsats ved grænsen i forbindelse med den øgede grænsekontrol trækker veksler hos et i forvejen presset politi.

På bare en måned brugte politiet cirka 22.500 timer mere på grænsekontrollen, viser en aktindsigt fra Rigspolitiet. Den øgede indsats ved grænsen, der nu har stået på siden 4. januar i år, betyder, at politiet må prioritere sine opgaver og drosle ned på andre områder.

- Det er sådan noget som færdselsområdet, det er nogle af de fremadrettede efterforskninger og indsatsen i nattelivet, hvor man må træde på bremsen, siger rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, der kalder grænsekontrollen en "stor opgave for dansk politi".

Han afviser ikke, at borgerne vil komme til at mærke travlheden hos politiet.

- Der, hvor der kan opstå følgevirkninger af den indsats, vi gør på sikkerhedsområdet og ved grænsen, er for eksempel, at sagsbehandlingstiderne kan blive længere, siger han.

Politiet har i forvejen været på overarbejde

Ifølge ekstern lektor i politividenskab ved Aalborg Universitet, Adam Diderichsen, er arbejdspresset et problem, fordi politiet allerede nu står med en overarbejdspukkel.

- I forvejen har politiet trukket over på arbejdskontoen, så er der simpelthen ikke nogle ressourcer at gøre godt med, siger Adam Diderichsen, der lige som Rigspolitiet peger på, at politiet ikke kan komme uden om på et tidspunkt at prioritere sine opgaver.

- Hvis politiet skal klare alle de bevogtningsopgaver, som de for tiden er travlt optaget af, så er der nogle andre ting, de ikke når, siger han.

Adam Diderichsen ser paralleller mellem den nuværende situation og politiets indsats under FNs klimatopmøde i 2009, der blev afholdt i København.

- Der har været andre eksempler på, at der har været meget arbejde i en periode, og det bedste eksempel på det er måske Cop 15, hvor der var en meget stor indsats fra politiets side, men det, der adskiller sig fra den aktuelle situation er, at det dengang var det i en begrænset periode, siger han.

Travlhed i Rødby

Alle politikredse i Danmark skal bidrage til det ekstra grænsearbejde, og det er op til de enkelte kredse, hvordan de ekstra timer skal dækkes ind. Det kan være via overarbejde eller ved at nedprioritere andre politiopgaver.

Københavns Politi meldte i sidste uge, at de må nedprioritere indsatsen på færdselsområdet og indsatsen mod hash på Christiania. Hos Sydsjælland- og Lolland Falsters Politi betyder den øgede grænsekontrol, at borgerne kan blive ramt af længere sagsbehandlingstider.

- Man vil kunne opleve i mindre sager, at der kan blive længere sagsbehandlingstid. Politiet skal nok behandle dem, men det kan godt tage længere tid end normalt, siger politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjælland- og Lolland Falsters Politi.