Siden den særlige politienhed Task Force Pusher Street blev nedsat for knap fire år siden, har den haft et altoverskyggende formål: At bekæmpe den åbenlyse hashhandel på Christiania. Men hashrygende danskere og udenlandske turister valfarter i stor stil stadig hver dag til Christiania, hvor de uhindret kan købe hash i stor stil i en af Christianias ikke mindre end omkring 30 hashboder.
Ifølge direktøren for Københavns Politi, Thorkild Fogde omsætter de cirka 100 ekspedienter i boderne for ikke mindre end mellem 500 millioner og en milliard kroner om året.
- Det er en kæmpe, kæmpe forretning, og det er selvfølgelig også derfor, at den er svær at komme til livs, Thorkild Fogde og erkender:
Hvis du spørger om politi-indsatsen er en succes i relation til, at det har bragt handlen til ophør, så må jeg selvfølgelig sige, at der er vi ikke endnu. Det har ikke stoppet handlen på Christiania.
Kræver store ressourcer
Men nu er tålmodigheden med den åbenlyst ulovlige hashhandel på Christiania sluppet op hos Folketingets to største partier: Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. De kræver, at Venstres justitsminister Søren Pind hurtigt fremlægger en ny plan for, hvordan han vil stoppe hashmarkedet på Christiania.
Men den ansvarlige politidirektør advarer om, at det vil koste endog meget store ressourcer, hvis det skal lykkes at stoppe den ulovlige hashhandel i den berømte og berygtede Pusher Street.
Når Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vil have ryddet Christiania for hash, have bragt handlen til ophør, siger du så at det ikke kan lade sig gøre?
- Jeg siger, at det vil kræve ganske betydelige politiressourcer og rigtig mange folk, hvis vi skal indtage Pusher Street og holde den gennem længere tid, siger Thorkild Fogde.
Men du har jo ansvaret for at gøre noget ved den ulovlige hashandel på Christiania og lukke butikken?
- Ja, nu er det ikke helt så let lige at lukke butikken på Christiania, siger Thorkilde Fogde og uddyber:
- Det er ikke noget problem at rykke ind og rive hashboderne ned. Det kunne vi i Københavns Politi fint gøre i morgen. Problemet er at fastholde området og sikre, at boderne ikke bliver genopført.
- Og skal politiet være varigt til stede på Pusher Street i måneder eller år, så bliver du nødt til at bruge meget betydelige politiressourcer. Derfor har vi valgt en anden strategi i Københavns Politi, siger politidirektøren.
For nylig besluttede Københavns Politi tværtimod at skære ned på politiindsatsen over for den ulovlige hashhandel på fristaden.
Nu har vi altså en terrortrussel i København, og det er vi nødt til at forholde os til, begrunder Thorkild Fogde.
Han mener, at det også kræver en stor velvilje fra selve Christiania, hvis der for alvor skal tages livtag med hashhandlen på Pusher Street.
Politiet får kun fat i lille del
Politiet fremhæver, at de siden opstarten af den særlige Christiania-afdeling, Task Force Pusher Street, i 2012 har beslaglagt cirka 3,5 tons hash og rejst sigtelser mod mere end 4.000 personer for besiddelse af hash, hvilket sammenlagt har resulteret i fængselsdomme på sammenlagt cirka 200 år.
Selv om Task Force Pusher Street jævnligt har foretaget razziaer mod hashhoderne de sidste tre-fire år er det kun omkring én procent af omsætningen, som politiet i den forbindelse har konfiskeret i boderne.
- Hvis vi lægger til grund at den samlede omsætning er mellem 500 millioner og en milliard kroner om året, så er det klart, at i det lys er 30 millioner kroner en mindre del af den samlede omsætning, erkender Thorkild Fogde, som tilføjer, at de har kørt sager mod flere vekselbureauer på Nørrebro i København, der ifølge politiet har været brugt som hvidvaskningscentraler for hashpenge.