Pind nægter at udlevere krigsdokumenter: Jeg tager hensyn til statens sikkerhed

Regeringen kan ikke støtte et beslutningsforslag om at udlevere dokumenter om krigene i Irak og Afghanistan, siger justitsministeren.

- Regeringen kan ikke støtte forslaget (fra Liberal Alliance, red.), sagde Pind fra Folketingets talerstol. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Regeringen lægger op til at trodse det flertal i Folketinget, der ellers har pålagt den at udlevere op mod 70.000 dokumenter fra den nu nedlagte Irak- og Afghanistankommission.

Og det er der en række gode grunde til, lød det fra justitsminister Søren Pind (V), der fredag formiddag var mødt op i Folketingssalen, hvor Liberal Alliances beslutningsforslag med støtte fra rød blok blev behandlet.

- Det materiale, myndighederne har oversendt til kommissionen, drejer sig i meget vidt omfang om fortroligt materiale, hvor der vil forelægge et væsentligt hensyn, der taler imod offentliggørelse, sagde Søren Pind:

- Her tænkes på hensynet til statens sikkerhed, rigets forsvar og hensynet til Danmarks forhold til andre lande. Det vil være ganske usædvanligt, hvis en tidligere regering og tidligere ministres interne beslutningsgrundlag pålægges offentliggjort af et aktuelt flertal i Folketinget, sagde han.

Justitsministeren betonede også, at der vil være væsentlige problemer med retssikkerheden ved en offentliggørelse af materiale, der kun er foreløbigt behandlet i den nu nedlagte Irak- og Afghanistankommission.

- Hvis beslutningsforslaget skal forståes sådan, at også dette materiale skal offentliggøres, vil det være forbundet med alvorlige retssikkerhedsmæssige betænkeligheder. Der er tale om foreløbigt materiale fra en uafsluttet undersøgelse, og de involverede vil ikke under betryggende retlige former kunne forsvare sig imod de konklusioner, som eventuelt ville kunne blive draget, sagde Søren Pind.

Lidegaard: Genåben kommission

Desuden vil det kræve enorme ressourcer fra staten at offentliggøre dokumenter, lød det fra justitsministeren:

- Man får nærmest indtryk af, når man har fulgt debatten, at det bare kan klares med et snuptag. Det er langt fra tilfældet. Der er sendt over 70.000 dokumenter fra myndighederne til kommissionen. En offentliggørelse vil kræve en nøje gennemgang af hvert enkelt dokument og vil også kræve inddragelse af andre myndigheder, herunder af efterretningstjenester og Forsvaret, sagde Pind.

Regeringen valgte som noget af det første efter sin tiltræden at nedlægge Irak- og Afghanistan-kommissionen, og ifølge tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kunne sagen løses ved at genåbne kommissionen.

- Den bedste løsning på det her vil være at lade kommissionen gøre sit arbejde færdig. Langt de fleste ressourcer er blevet brugt, og langt det største arbejde er blevet gjort. Hvorfor dog ikke bare lade kommissionen gøre sit arbejde færdigt, spurgte han.

Det fik Søren Pind til at gentage sin argumentation om, at den tidligere regerings nedsættelse af Irak- og Afghanistan-kommissionen var "politisk baseret".

- Det var meget bemærkelsesværdigt og kan meget let tolkes som en forfølgelse af politiske modstandere. Den kommission er født med en arvesynd. Den var politisk motiveret i sin nedsættelse og handlede i sin egentlige realitet om at forfølge den tidligere statsminister (Anders Fogh Rasmussen, red.), sagde justitsministeren.

Også Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, var til stede ved debatten i folketingssalen:

https://twitter.com/Trinebramsen/status/703149726816808960