74-årige Pia Kjærsgaard afviser ikke, at hun kan være på vej til opsigtsvækkende comeback som formand for Dansk Folkeparti.
Meldingen kom, da Dansk Folkeparti lørdag havde årsmøde i Herning.
Uro og intern ballade har præget ugerne op til årsmødet. Det har fået flere lokale formænd til at rette en appel til Pia Kjærsgaard om vende tilbage som formand for at skabe ro.
Hun sagde nej til et kampvalg mod Kristian Thulesen Dahl på årsmødet. Men opsigtsvækkende vil hun ikke afvise, det kan komme på tale, hvis kommunalvalget til november ender med en ny tilbagegang for Dansk Folkeparti.
- Jeg tror, jeg skal have en snak med Kristian Thulesen Dahl om, jeg får en fremtrædende rolle. For det tror jeg, folk har behov for, og det vil jeg også gerne. Jeg vil gerne gøre mit til, at vi får så gode valg som muligt.
Hvad er det for en fremtrædende rolle, du gerne vil have?
- Jeg vil gerne lidt mere frem også i forbindelse med kommunalvalgkampen.
Er det en dør på klem fra dig om, at du godt kan tage over som formand igen, hvis I får et dårligt kommunalvalg?
- Det er ikke mit ønske. Jeg har været formand for Dansk Folkeparti i 17 år, jeg har været leder af Fremskridtspartiet i 10 år. I 27 år har jeg stået fremme i forreste linje, og jeg har snart været 38 år i Folketinget. Så jeg synes egentligt, jeg har gjort mit. Men jeg vil aldrig nogensinde se mit parti mistrives. Så gør man bare alt.
Men hvis nu kommunalvalget bliver dårligt. Er du så klar til at træde til som formand, hvis baglandet ønsker det?
- Det er ikke den dagsorden, jeg har lige nu. Lige nu har jeg en dagsorden om, at kommunalvalget skal gå så godt som muligt. Der er et par måneder til, og et par måneder i dansk politik er lang tid.
Du siger lige nu. Betyder det, at det kan komme på tale på et senere tidspunkt?
- Jeg synes ikke, det er en debat, jeg har lyst til at gå ind i nu. Jeg siger nej til kampvalg, det her årsmøde skal forløbe i god ro og orden. Det vil jeg gøre mit til, og så ser vi, hvad fremtiden bringer.
For at være helt sikker. Afviser du, at du kan tage over som formand efter kommunalvalget?
- Jeg vil slet ikke forholde mig til tiden om to måneder. Dansk politik er uforudsigeligt. Tingene sker næsten fra dag til dag.
Andre formandsemner i venteposition
Pia Kjærsgaard siger selv, det kan blive nødvendigt for hende at træde frem, fordi andre muligeheder som frontfigurer ikke har samme mulighed.
- Jeg synes, der skal nogle flere emner frem. Jeg er ærgerlig over, at Morten Messerschmidt har den der dom hængende over hovedet. Jeg er ægerlig over, at Peter Kofod sidder i Bruxelles, men derfor kan de godt komme lidt mere frem på banen. For vi har nye gode emner, siger hun.
Når hun taler om en dom, som Messerschmidt har hængende over hovedet, taler hun om Meld-sagen, der endnu ikke er afgjort. Messerschmidt blev idømt seks måneders betinget fængsel i byretten, men ankede på stedet dommen til landsretten. Derfor er sagen endnu ikke afgjort. Og det er svært at se Messerschmidt træde et skridt op fra sin post som næstformand, før sagen har fået en afklaring.
Det 31-årige medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod bliver både anset som et stort talent og mulig ny frontfigur, hvis det ikke lykkes Kristian Thulesen Dahl at få vendt nedturen. Men det er svært at styre et parti, når han ikke sidder i Folketinget.
Kristian Thulesen Dahl skulle lige finde de rette ord, da han skulle svare på, hvordan han ser på et muligt comeback til Pia Kjærsgaard.
- Det er da bare fantastisk, at vi i partiet har en person, der har været med altid, og at hun, hvis vi var i en situation, hvor partiet synes, det var nødvendigt, så er klar til at træde til, sagde han.
En forklaring på uroen i Dansk Folkeparti skal findes i denne grafik, der viser, hvordan opbakningen til Dansk Folkeparti er raslet ned siden rekordvalget i 2015?
Fløjkrig udstillet ved kampvalg
De interne stridigheder i Dansk Folkeparti kom også helt op til overfladen, da der skulle vælges tre medlemmer til hovedbestyrelsen.
På valg var to af de mest fremtrædende personer i uroen, tidligere EU-parlamentariker Anders Vistisen og tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen.
Det blev et valg, som Martin Henriksen vandt. Han erobrede en af de tre pladser i hovedbestyrelsen, der var på spil, mens Anders Vistisen måtte nøjes med en plads som suppleant.
Ud over Martin Henriksen blev Jens Vornøe og Merete Dea Larsen valgt til hovedbestyrelsen.
I sin tale forud for valget tordnede Martin Henriksen og sagde, det var tid til, at der sker noget nyt i partiet.
- Vi skal snart til at tage os seriøst sammen, for ellers bliver vi til et ligegyldigt parti, og det eneste, folk vil huske os for, vil være Meld og Feld og en masse ævl og kævl, sagde Martin Henriksen.