Penge har vi mange af, lød det i går fra Mette Frederiksen: 'Lad nu være med at overgøre en enkelt sætning', lyder det i dag

'Der er ikke ubegrænsede ressourcer', slår statsministeren fast i interview med DR.

'Når vi har et øget økonomisk råderum, så har vi også mulighed for at gøre mere af det, vi gerne vil', lyder det om yderligere skattelettelser fra Mette Frederiksen. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Det er slut med at tænke penge som den valuta, der skal løse samfundets problemer. Nu skal den vigtigste valuta i vores samfund i stedet hedde arbejdskraft.

Sådan lød det i går fra Mette Frederiksen (S) i et Berlingske-interview, statsministeren gav sammen med Lars Løkke Rasmussen (M) og Jakob Ellemann-Jensen (V).

- Den nye tids valuta i dansk politik er ikke penge, for dem har vi mange af. Det er, at vi ikke kan bruge pengene, hvis der ikke er tilstrækkeligt med medarbejdere. Det er det spørgsmål, som alle andre politiske temaer – fra forsvar over sundhed til klima – vender tilbage til, sagde statsminister Mette Frederiksen.

En udmelding, der skal ses i lyset af, at Finansministeriet inden sommerferien opjusterede det økonomiske råderum med 16 milliarder kroner frem mod 2030.

'Det er historieløst'

Udmeldingen, der for nogle nok også står i skarp kontrast til den fortælling om krig, inflation og krise, der på mange måder dannede grundlag for SMV-regeringen.

- Vi er kommet meget bedre igennem vinteren, end de fleste havde forventet. Vi kom ikke ind i det meget dårlige vejr for økonomien, lød forklaringen fra Mette Frederiksen, da hun i dag gav interview til DR Nyheder.

Fik du malet krisestemningen lige lovligt sort op, for måske at få regeringen til at glide nemmere ned?

- Nej, det er historieløst. Når man har ansvaret som regering, så skal man løse danskernes problemer, hvor de er. Og der var rigtig mange, der frygtede for deres økonomi, lød det fra statsministeren, der også - igen igen - blev spurgt ind til, om hun var klar til at love landets sygeplejersker mere i løn.

'Penge har vi mange af?'

Nu har du pengene og det politiske flertal, kan du så love sygeplejerskerne et markant lønløft?

- Lad nu være med at overgøre en enkelt sætning i et interview, for det, vi svarer på, er, at vi har flere penge, end vi havde regnet med, men vi har ikke ubegrænsede midler.

Du siger, at ”penge har vi mange af”?

- Der er ikke ubegrænsede ressourcer. Der skal også prioriteres. Et lønløft i den offentlige sektor er en del af løsningen, men det nytter ikke noget, at vi kun taler om sygeplejersker.

En måde at få mere arbejdskraft kunne jo være skattelettelser. Kommer der flere skattelettelser end dem, der allerede er aftalt i regeringsgrundlaget, når der nu er penge nok?

- Jeg kommer ikke til at stå og tale om vores 2030-plan. Den præsenterer vi på et senere tidspunkt. Men der er skattelettelser som en del af vores regeringsgrundlag, sagde Mette Frederiksen.

Men vil der komme flere skattelettelser end dem i regeringsgrundlaget?

- Når vi har et øget økonomisk råderum, så har vi også mulighed for at gøre mere af det, vi gerne vil, sagde Mette Frederiksen.

'Skulle jeg blive tilbudt noget, så siger jeg nej'

I DR's interview blev Mette Frederiksen desuden også foreholdt de Nato-spekulationer, der i starten af sommeren svirrede om statsministeren.

Har du på noget tidspunkt været interesseret i at blive chef for Nato?

- Jeg har ikke været kandidat til en anden arbejdsfunktion, end den jeg har i dag, derfor siger jeg også, at skulle jeg blive tilbudt noget, så siger jeg nej.

Så danske embedsfolk har ikke på noget tidspunkt arbejdet for, at du skulle få det her topjob?

- Nej, det har de ikke, lød garantien fra Mette Frederiksen.

Se hele interviewet på DR1 eller på DRTV fra klokken 21.00.