Efter ti måneders forhandlinger er de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner natten til torsdag nået til enighed om en ny aftale for de praktiserende læger.
Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.
Et af hovedelementerne i aftalen er, at de praktiserende læger på sigt skal stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.
Samtidig betyder aftalen, at svage patienter får flere sygebesøg i eget hjem, mens de praktiserende læger får et større ansvar for at følge op på patienter, efter at de er blevet udskrevet fra hospitalet.
- Med aftalen sørger vi for, at borgere med kroniske sygdomme kan få behandling tættere på eget hjem, og vi styrker de praktiserende læger ved at flytte opgaver fra hospitalerne ud i det nære sundhedsvæsen, siger Anders Kühnau, som er forhandlingsleder for Danske Regioner.
Hvis aftalen godkendes, træder den i kraft 1. januar 2018 og løber tre år frem.
/ritzau/
Her er hovedelementerne i aftalen:
- •
Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.
- •
Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.
- •
Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.
- •
Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.
- •
Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.
- •
Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.
- •
Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne. Kilder: Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner.