- Det er fuldstændig utidigt, og det nærmer sig partiskadelig virksomhed at køre sololøb på dagpengedagsordenen så tæt på et valg.
Så krads er kritikken fra et medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe af partifællen Pernille Rosenkrantz-Theil.
Grunden til den skarpe tone er, at Rosenkrantz-Theil den 20. februar mødtes med formanden for dagpengekommissionen, Nina Smith.
Her gav Pernille Rosenkrantz-Theil hende et 14 siders lang notat med et forslag til, hvordan et fremtidigt dagpengesystem kan skrues sammen.
I notatet foreslår Rosenkrantz-Theil, at det fremover skal være obligatorisk at være medlem af en a-kasse, at dagpengereglerne skal fastsættes gennem overenskomstforhandlinger og tilrettes de enkelte brancher, samt at staten ikke længere skal medfinansiere systemet.
Nyt brænde på bålet
Pernille Rosenkrantz-Theils kontakt til dagpengekommissionen får nu igen dagpengedebatten til at blusse op i regeringspartiet.
Spørgsmålet om dagpengene har næsten udviklet sig til et mareridt for Socialdemokraterne, og problemet er kun blevet større i takt med antallet af arbejdsløse, der har mistet deres dagpenge.
Det har fået regeringen til at nedsætte en kommission, der skal komme med et forslag til et nyt system. Indtil forslaget kommer, har Socialdemokraterne forsøgt at sparke diskussionen til hjørne - og kun meldt ud, at et fremtidigt dagpengesystem skal sikre, at færre falder ud af systemet.
Derfor bliver flirten mellem Rosenkrantz-Theil og dagpengekommissionen mødt med voldsom kritik i den socialdemokratiske gruppe, hvor flere centrale folketingsmedlemmer kalder hende både illoyal og ukollegial:
- Det her viser, at Pernille (Rosenkrantz-Theil, red.) altid kun tænker på Pernille.
- Hun har aldrig lært at være holdspiller i gruppen, siger et socialdemokratisk folketingsmedlem, der ikke ønsker at stå frem med navns nævnelse.
Til samtale hos gruppeformanden
Ifølge DR Nyheders oplysninger har Pernille Rosenkrantz-Theil været til kammeratlig samtale hos socialdemokraterne gruppeformand, Leif Lahn, efter mødet med Nina Smith.
- Mit job som gruppeformand er at have tæt daglig kontakt med alle i gruppen, og det har jeg selvfølgelig også med Pernille (Rosenkrantz-Theil, red.), siger Leif Lahn uden at ville hverken be- eller afkræfte, om han har talt med Pernille Rosenkrantz-Theil om sagen.
På mødet skulle Lahn have gjort det klart over for Rosenkrantz-Theil, at hun er gået over stregen, og at det er uacceptabelt, at hun på egen hånd har kontaktet dagpengekommissionen.
- Jeg har en god, løbende kontakt med Pernille (Rosenkrantz-Theil, red.), men det bliver altså mellem os, hvad vi taler om, siger Leif Lahn.
Dagpenge er øm tå hos S
Dagpengeproblemet har redet Socialdemokraterne som en mare, lige siden partiet indtog ministerkontorerne efter valget i 2011.
Senest i november sidste år, da Jan Johansen stemte imod regeringen og støttede et forslag fra Enhedslisten om at halvere genoptjeningsperioden fra 12 til seks måneder.
Det stunt fik han gevaldige hug for internt i folketingsgruppen, ligesom han også mistede en række poster efterfølgende.
Efter en periode uden solomeldinger på dagpengeområdet, bryder debatten nu igen ud i lys luge. Og det vækker vrede blandt Rosenkrantz-Theils partikammerater:
- Alle i kongeriget ved, at vi er meget optaget af at finde en god og holdbar løsning på dagpengeproblemet til gavn for lønmodtagerne. Men det skal ske efter en god og grundig diskussion i gruppen. Derfor er det ukollegialt at sætte sig selv over partiet, siger et gruppemedlem, der ønsker at være anonym, hvilket gør sig gældende for samtlige af de S-medlemmer, DR Nyheder har talt med
- Dagpengespørgsmålet skal håndteres ordentlig inden et valg. Derfor opfører Pernille (Rosenkrantz-Theil, red.) sig som en elefant i en glasbutik ved at gøre sådan her. Nu bringer vi igen røven op i klaskehøjde ved at give den frelste venstrefløj mulighed for at angribe os på dagpengene igen, siger en anden gruppefælle.
Rosenkrantz-Theil: Kommissionen skal have inspiration
Kritikken fra de socialdemokratiske folketingsmedlemmer preller af på Pernille Rosenkrantz-Theil:
- Jeg har meget lidt lyst til at kommentere anonym kritik. Hvis folk mener, jeg skal gøre noget anderledes, må de lægge navn til kritikken eller komme til mig, ellers ligner det chikane, siger hun.
Nogle af dine partifæller kalder dig for illoyal og ukollegial. Forstår du deres kritik?
- Nej. Jeg ser det som en helt naturlig forlængelse af min post som formand for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at jeg har været i kontakt med dagpengekommissionen.
- Jeg synes, det er vigtigt, at kommissionen får inspiration og ideer udefra. Så kan de køre det igennem de store regnemaskiner og se, hvad de kan bruge af det, siger hun.
Artiklen er blevet redigeret kl. 17.23. En anonym kildes meget voldsomme kritik af Pernille Rosenkrantz-Theil er fjernet.