Partier lægger ét for ét afstand til politiker-lønstigninger

Forhåndsflertal om lønforhøjelse til folkevalgte smuldrer med lynets hast.

- Det er alt for voldsomme stigninger, der lægges op til, siger Henrik Sass Larsen (S) om Vederlagskommissionens anbefalinger. (Foto: © Kasper palsnov, Scanpix)

Det bliver ikke med Socialdemokraterne om bord, at de 179 folketingsmedlemmer og landets ministre får en lønforhøjelse på 15 procent.

Det slår S-gruppeformand Henrik Sass Larsen fast over for DR Nyheder.

- Det er alt for voldsomme stigninger, der lægges op til, så vi synes ikke, det er en god ide at anbefale Folketinget, at man skal gennemføre en sådan reform, siger Henrik Sass Larsen.

Med udmeldingen trækker Socialdemokraterne sig dermed reelt fra en aftale indgået mellem S, V, R, K og SF i 2014 om at følge Vederlagskommissionens anbefalinger – uanset hvad anbefalingerne måtte være.

- Vi har aldrig helt udelukket at bruge vores sunde fornuft. Det er så den, vi tager i anvendelse nu, og så siger vi, at det ikke er nogen god ide at gennemføre lønstigninger i det omfang, man lægger op til, siger Henrik Sass Larsen.

Socialdemokraterne vil muligvis gerne være med til at justere ”småting”, men der bliver ikke tale om en ”stor reform” af politikernes lønninger, siger Henrik Sass Larsen.

Dermed er der nu tre ud af fem partier, som ikke længere føler sig bundet af aftalen fra 2014 om at følge Vederlagskommissionens anbefalinger uanset hvad. Det skete i en såkaldt ”gensidig forståelse”.

Vederlagskommissionen vil ifølge Politiken anbefale en lønstigning til folketingsmedlemmer og ministre på 15 procent og 30 procent for borgmestre. Samtidig anbefaler kommissionen angiveligt at regulere politikernes pensionsordninger og eftervederlag til et lavere niveau end i dag.

Tidligere i dag trak SF sig fra aftalen, og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, tager også afstand fra, at kommissionen ifølge Politiken skulle foreslå en lønstigning på 15 procent for folketingsmedlemmer.

- Hvis det er bundlinjen for kommissionens arbejde, og resten er uforandret, så holder det ikke. Den stigning er bare for voldsom. Nu skal vi lige se den samlede pakke, for der skal være rimelighed i tingene. Også for politikere, skriver Søren Pape Poulsen på Facebook.

Dermed er det kun Venstre og De Radikale, der foreløbig står ved aftalen om at følge Vederlagskommissionens anbefalinger.

Fungerende politisk ordfører for Venstre, Jacob Jensen, understreger, at regeringspartiet står ved aftalen fra 2014.

- Jeg venter selvfølgelig på, at Vederlagskommissionen kommer med sin officielle indstilling. Og så har vi jo sagt som en del af aftalen, da vi nedsatte kommissionen, at vi så vil stemme for det, kommissionen måtte komme med som indstilling. Det står vi stadig bag, siger Jacob Jensen til Ritzau.

De Radikale oplyser ligeledes til Jyllands-Posten, at partiet ingen planer har om at trække sig fra aftalen.

Venstre og Radikale har tilsammen 42 mandater i Folketinget, og der er dermed langt til det flertal, der kræver mindst 90 mandater.