Undrende blikke retter sig mod regeringens ansættelsesudvalg i kølvandet på skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste om blandt andet ulovlig overvågning og fortielse af oplysninger.
Her sidder statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S), og så er det her, at ansættelserne af meget prominente embedsfolk sædvanligvis bliver drøftet.
Og det kan omfatte en af hovedpersonerne i FE-sagen - Thomas Ahrenkiel - den nu hjemsendte departementschef i Forsvarsministeriet og tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.
Han blev tidligere på sommeren udpeget til ambassadør i Berlin. Netop én af de stillinger, som regeringens ansættelsesudvalg som regel tager stilling til.
Problemet er ifølge både Dansk Folkeparti og Enhedslisten, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne allerede i november sidste år gjorde Forsvarsministeriet opmærksom på, at man undersøgte forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste.
Det får Peter Skaarup, der er retsordfører i Dansk Folkeparti til at se i retning af regeringstoppen.
- Seks måneder senere ansætter man Thomas Ahrenkiel som ambassadør i Berlin, og det vil sige, at statsministeren og finansministeren har haft kendskab til den her sag, før han blev ansat, siger han.
- Derfor vil vi gerne vide - hvad er statsministerens kendskab, og hvad er i det hele taget regeringens rolle i den her sag?
Han mener, at spørgsmålet skal være en del af de undersøgelser, som både forsvars- og statsministeren har bebudet, og også Enhedslisten vil have sagen klarlagt.
- Hvis man har vidst, at han var involveret, så er det jo problematisk, at man alligevel er gået videre med ansættelsen, og hvis man ikke har vidst det, kan man jo spørge sig selv, hvorfor man ikke har det, lyder det fra forsvarsordfører, Eva Flyvholm.
Hun har krævet en redegørelse om ansættelsesforløbet fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
'Meget, meget mystisk'
Thomas Ahrenkiels udnævnelse til ambassadør blev sat i bero sent mandag aften, flere timer efter at chefen og ledende medarbejdere hos Forsvarets Efterretningstjeneste var blevet fritstillet.
Det ser mærkeligt ud, mener Peter Skaarup.
- Hvad er det, der er foregået her? Det virker meget, meget mystisk, og det skal vi have svar på.
Også Eva Flyvholm rynker brynene over hele forløbet.
- Det er en vigtig post og en ansættelse, som jeg antager har været behandlet ret centralt, siger hun.
Derfor er hun også bekymret over sagsforløbet, som det ser ud lige nu.
- Har det været en måde at få folk lidt af vejen på, når man ved, at der er noget på vej? Eller omvendt; har vi været ved at ansætte en ambassadør med en meget problematisk bagage i ryggen, spørger hun og fortsætter:
- Det her det handler først og fremmest om, hvad regeringen har vidst på det tidspunkt, og hvordan har de forholdt sig til det.
Rigets bedste
Hverken Statsministeriet eller Udenrigsministeriet har villet oplyse, om udnævnelsen af Thomas Ahrenkiel til ambassadør i Berlin har været på dagsordenen i regeringens ansættelsesudvalg.
På Statsministeriets hjemmeside står der, at ansættelsesudvalget 'behandler sager om udnævnelse af visse højere embedsmænd og særlige rådgivere samt udpegninger til bestyrelser, råd, udvalg og nævn samt internationale stillinger.'
Både seniorforsker i international politik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier Louise Riis Andersen og professor i international forvaltning ved Københavns Universitet Martin Marcussen fortæller til DR Nyheder, at ansættelserne af ambassadør på de største og vigtigste danske ambassader foregår i ansættelsesudvalget.
Det er ifølge professorerne blandt andre ambassadørerne i Washington, Beijing, London - og Berlin.
- Det er de helt centrale poster i dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik, nogle særligt vigtige poster, som man er nødt til at stole på bliver besat med rigets bedste, siger Martin Marcussen.
I SF er forsvarsordfører Karina Lorentzen ikke afvisende overfor en undersøgelse af Thomas Ahrenkiels ansættelse, men hun mener ikke, at det er det mest presserende.
- Det er en postgang for tidligt. Når vi kender de egentlige anklager mod Forsvarets Efterretningstjeneste, kender vi også Thomas Ahrenkiel og FE-chef Lars Findsens rolle. Det er en postgang for tidligt. Det er ikke det mest påtrængende, siger hun.
Heller ikke Radikale Venstre eller Venstre stiller sig bag Dansk Folkeparti og Enhedslisten.