Partier: Gør som Tyskland i spørgsmål om flygtninge

Radikale og Enhedslisten er klar til at gøre som Tyskland og åbne grænserne. DF vil have skærpet grænsekontrollen og strammet asylreglerne.

- Vi er i Danmark ikke ved at knække sammen under flygtningepres. Det er klart, at kommunerne er presset, især i forhold til at skaffe boliger, men selvfølgelig kan Danmark tage sin del af ansvaret. Vi er et af verdens rigeste lande, siger Johanne Schmidt-Nielsen. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

De mange flygtninge og migranter, der lørdag krydsede den ungarske grænse til Østrig, nåede søndag Danmark, hvor omkring 300 flygtninge og migranter ankom til landet med færge og tog fra Tyskland.

De danske myndigheder holder fast i Dublin-forordningen, der foreskriver, at flygtninge i Danmark skal sendes tilbage til det land, de er rejst ind fra - nemlig Tyskland. Medmindre de søger asyl i Danmark.

Men den metode bifaldes ikke af alle partier på Christiansborg.

- Først og fremmest er opgaven at sørge for, at de flygtninge, der kommer til Danmark, får den tryghed, den mad, og den seng de har behov her og nu, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Ritzau.

DF: Brug for flere stramninger

- Dernæst mener jeg, at Danmark bør behandle disse menneskers asylansøgninger frem for at forsøge at få dem sendt tilbage til Tyskland, eftersom Tyskland har påtaget sig en meget stor opgave i forhold til at hjælpe de mange mennesker, som er tvunget på flugt, fortsætter hun.

Anderledes er holdningen hos Dansk Folkeparti, hvor integrationsordfører, Martin Henriksen, kræver handling fra regeringens side:

- Det er en naturlig konsekvens af, at Tyskland fører en så uansvarlig politik, som de gør. Den danske regering bør meddele den tyske regering, at den bør ændre kurs, og at tyskerne bør tage mere hensyn til nabolandene end det, der er tilfældet nu, siger han til Ritzau.

- Det kan undre lidt, at den danske regering ikke er ude og lancere nye forslag til stramninger af asylpolitik, når man ser på, hvor alvorlig situationen er.

Flot håndtering

De Radikale mener lige som Enhedslisten, at Danmark skal kopiere Tyskland og droppe hjemsendelserne af de tilkomne flygtninge og migranter.

- Vi skal tage imod disse mennesker, som man gjorde i Tyskland og Østrig. Vi skal huske, at det er mennesker, som kommer, og at de mennesker har gennemgået mange ting.

- Politiet har håndteret det rigtig flot, og jeg synes, at alle danskere også skal tage imod på den måde. Det her viser igen behovet for, at der findes løsninger sammen i EU, siger Sofie Carsten Nielsen til Ritzau.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) fortæller mandag formiddag, at en fælles EU-fordelingsnøgle fortsat ikke er regeringens politik.

Ikke bekymrede

Hverken Johanne Schmidt-Nielsen og Sofie Carsten Nielsen er bekymrede for det potentielle flygtningepres, der befinder sig på Danmarks dørtrin.

- Vi er i Danmark ikke ved at knække sammen under flygtningepres. Det er klart, at kommunerne er presset, især i forhold til at skaffe boliger, men selvfølgelig kan Danmark tage sin del af ansvaret. Vi er et af verdens rigeste lande, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Sofie Carsten Nielsen mener, Danmark er klar, men at EU i højere grad skal bruges til at finde fælles løsninger:

- Der kommer flere, og vi må alle være forberedte på at gøre noget mere. Der er et ekstraordinært pres på Europas grænser, og medlemslandene kan ikke håndtere dette hver for sig. Vi er nødt til at have fælles løsninger, siger hun til Ritzau.