Flere partier i Folketinget udenom regeringen vil ikke affinde sig med med, at sagen om den terrordømte Ahmed Samsam ikke bliver kulegravet af en kommission.
Så selvom det står klart, at regeringen ikke ønsker en kommissionsundersøgelse, har syv partier nu besluttet, at de vil sende kravet om den type undersøgelse til afstemning i folketingssalen.
Og nu bliver det lidt teknisk.
For partierne, der består af Liberal Alliance, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, De Radikale, Alternativet, SF og De Konservative, har tilsammen over 60 mandater - svarende til en tredjedel af folketingets medlemmer.
Det giver dem mulighed for at indstille til, at der nu skal laves en kommissionsundersøgelse, efter at Folketingets Granskningsudvalg netop har afsluttet en forundersøgelse af sagen.
Modsat eksempelsvis lovforslag, så kræves der her 60 mandater.
En kommissionsundersøgelse er meget vigtig for at få vendt hver en sten, mener Enhedslisten, der er initiativtager til indstillingen.
- Det er en afgørende og central sag, det handler om retssikkerheden i Danmark, og at vi som borgere har en sikkerhed for, at danske myndigheder bidrager til at oplyse en sag, netop for at forebygge et muligt justitsmord, siger Peder Hvelplund.
Frygter menneskelige konsekvenser
Sagen om Samsam kan potentielt have store menneskelige konskvenser, lyder det fra den Konservative Rasmus Jarlov.
- Der skal være en undersøgelse af sagen, fordi der er meget, der indikerer, at en mand sidder i fængsel, selvom han er uskyldig, og det kan vi ikke leve med, siger Rasmus Jarlov.
Nu har I haft to samråd om det. Har I fået noget at vide der, der underbygger din fornemmelse af, at en uskyldig mand sidder fængslet?
- Mistanken om, at der er foregået et justitsmord, er i hvert fald ikke blevet afkræftet. Derfor skal vi have undersøgt sagen. Selvfølgelig med en fortrolighed der skal være, fordi der kan være oplysninger, der kan skade Danmarks sikkerhed.
- Men sagen skal alligevel undersøges. Selv når der er hensyn til rigets sikkerhed, så skal myndighederne overholde lovgivningen og sikre, at borgere ikke bliver smidt uretfærdigt i fængsel, siger han.
Dømt ude på forhånd
Før folketingsvalget sidste år bakkede et flertal i Folketinget op om en kommissionsundersøgelse.
Både Socialdemokratiet og Venstre inklusiv.
Begge partier er i dag en del af flertalsregeringen, og nu er de imod med en begrundelse om hensynet til efterretningstjenesternes arbejde.
Også det sidste regeringsparti, Moderaterne, er imod en kommissionsundersøgelse, ligesom Dansk Folkeparti er det, og derfor vil der være et flertal imod det, hvis spørgsmålet kommer til afstemning i salen.
Det ser derfor ud til, at en kommission allerede på forhånd er dømt ude.
Men trods det er det væsentligt, at debatten bliver taget, mener de Konservatives Rasmus Jarlov.
I er jo sikre på at komme i mindretal i folketingssalen, så hvad er formålet?
- Regeringen skal tvinges til at stå på mål for sin beslutning om, at det her ikke skal undersøges. Regeringen vil stemme kravet om en kommission ned, men i det mindste kan de ikke undslå sig at skulle tage debatten i salen, siger han.
For Enhedslisten er det væsentligt, at også befolkningen får mulighed for at vide mere om årsagen til, at sagen ikke skal undersøges yderligere.
- Vi vil tage den i salen og behandle den i salen, så de partier, der modsætter sig, må forklare over for Folketinget, men også over for befolkningen, hvorfor hensynet til at beskytte regeringen vejer tungere end hensynet til retstilstanden i Danmark, siger Peder Hvelplund.
Socialdemokratiets næstformand og politiske ordfører Christian Rabjerg-Madsen har det 'helt afslappet med', at partierne nu vil tage sagen op i salen.
- Socialdemokratiet mener ikke, der er årsag til at undersøge sagen nærmere. Hvis vi skal have et effektivt efterretningsvæsen, som skal passe godt på danskerne, skal der ikke være åbenhed om alle elementer, siger han.
Enhedslisten forventer, at partiernes forslag om en kommissionsundersøgelse vil blive behandlet i Folketingssalen i slutningen af maj med afstemningen i juni.
Sagen om Samsam
Sagen om Samsam handler om den 33-årige terrordømte Ahmed Samsam, som afsoner en dom for at have tilsluttet sig en terrorgruppe på rejser til Syrien. I dag sidder Samsam fængslet i Enner Mark Fængsel på sjette år.
Men ifølge DR's oplysninger arbejdede han for først PET og siden FE på turene. Her fik han betaling for blandt andet at videregive oplysninger om danske syrienkrigere.
Du kan blive meget klogere på sagen i DR's podcast Mørklagt, og du kan desuden læse om sagen her.