Fra både rød og blå side i Folketinget lyder der hård kritik af USA's og Israels indblanding i den danske debat om et forbud mod omskæring af drenge under 18 år.
21Søndag kunne i aftes fortælle, at både USA og Israel har lagt pres på den danske regering for at undgå, at Danmark som det første land i verden skulle indføre et forbud mod omskæring af mindreårige.
- Det er at gå over stregen i forhold til, hvad gode alliancepartnere gør ved hinanden. Et land har ret til at selv at bestemme, hvad man vil gøre mod børn i landet. Det skal andre lande ikke blande sig i på den her måde. Der er ikke tale om, at man vil gøre grimme ting ved børn i Danmark – tværtimod. Der er tale om, at man vil beskytte børnene mod et kirurgisk indgreb, der ikke er nødvendigt. Så det er upassende af de to lande, siger Ole Birk Olesen, Liberal Alliances gruppeformand.
DR Nyheder har fået adgang til en lang række dokumenter, der kaster lys over, hvad der skete i tiden op til Mette Frederiksens afgørende beslutning om at sige nej til et forbud.
Dokumenterne viser, at særligt USA, Israel og store jødiske interesseorganisationer lagde et hårdt pres på Danmark for ikke at vedtage et forbud.
DR er i besiddelse af et dokument med budskaber, som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) havde med til et lukket samråd om omskæring den 16. november sidste år. Her fremgår det tydeligt, at USA og Israel havde vist tænder.
’USA og Israel har begge i klare vendinger udtryk stor bekymring over et eventuelt forbud mod omskæring af drenge under 18 år.'
Ambassaden i Washington har modtaget budskabet fra både Kongressen og de store internationale jødiske organisationer, og USA’s ambassadør har rejst emnet i Udenrigsministeriet,’ står der i dokumentet.
Hvad er problemet i, at de giver deres holdning til kende?
- Problemet er, at de ikke accepterer, at det her er en intern beslutning i Danmark. Danmark skal selvfølgelig have lov til selv at bestemme, om forældre må lade deres børns forhud skære af uden nogen medicinsk grund. Det skal USA og Israel ikke blande sig i, siger Ole Birk Olesen.
I videoen herunder kan du blive klogere på, hvorfor omskæring betyder så meget for jøder og muslimer.
Over grænsen
Enhedslisten er helt på linje med Liberal Alliance.
- Jeg synes, det er utilstedeligt, at udenlandske nationer blander sig i klart interne danske forhold, som det at vedtage en aldersgrænse for omskæring af drenge reelt set er. Det er et internt dansk forhold, og derfor er det ikke noget, som de øvrige magter har adkomst til at blande sig i, siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund.
Men er det ikke fair nok, at de giver holdning til kende?
- Nu er det ikke kun tale om at give sin holdning til kende. Det her viser, at det er udøvet et forholdsvis massivt pres. Der går grænsen for vores vedkommende. Det er fint, man giver sine holdninger til kende, men man skal ikke lægge et massivt pres på et andet land. Det er på den anden side af det acceptable, siger Peder Hvelplund.
SF's retsordfører, Karina Lorentzen, løfter også øjenbryn:
- Jeg synes, det er overvældende og en lille smule overraskende, at der bliver lagt sådan et pres på.
Ikke overraskende
Justitsminister Nick Hækkerup (S) kan dog ikke genkende billede af, at USA og Israel har blandt sig unødigt.
- Alle mulige prøver selvfølgelig at gøre deres interesser gældende, og det er selvfølgelig for at prøve at få deres egne synspunkter igennem. Det afgørende er selvfølgelig, hvordan vi tager synspunkterne ind, og hvad vi gør med dem, siger Nick Hækkerup.
Hos Venstre ser gruppeformand Karsten Lauritzen heller ikke noget odiøst i USA's ageren.
- Det overrasker ikke mig, at den amerikanske ambassade, som jo repræsenterer den amerikanske regering, forsøger at udøve lobbyisme over for Danmark i den her sag. Sagt med et smil på læben, så er det jo det, som de får deres penge for, siger Karsten Lauritzen.
Han mener Liberal Alliance og Enhedslisten med deres kritik er dobbeltmoralske.
- Man kan som politiker ikke lade, som om at man er overrasket over, at ambassaderne laver lobby ud fra deres interesser. Det gør vi jo også fra dansk side. Så det synes jeg helt ærligt er en dobbeltmoralsk holdning at indtage, men det hænger nok sammen med, at partierne i den her sag mener noget end USA.
Er du så også influeret af, at Venstre er enig med USA og Israel i den her sag?
- Ja, selvfølgelig er jeg påvirket af det, men det er jeg ærlig omkring, og det synes jeg også andre politikere skulle være, siger Karsten Lauritzen.
Da statsminister Mette Frederiksen i september meldte ud, at regeringen ikke støtter et forbud mod omskæring af mindreårige fulgte Venstres formand, Jacob Ellemann-Jensen, trop og sikrede flertallet. Han fastslog, at et forbud ikke er vejen frem:
- Vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem.
Hvad skal der til for at trække forslaget?
Både Enhedslisten og Liberal Alliance er særligt fortørnede over USAs ageren overfor foreningen Intact Denmark, der arbejder aktivt for et forbud mod omskæring af børn i Danmark. I 2018 stillede Intact et borgerforslag om, at en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge.
I den forbindelse blev Intact inviteret til møde med den amerikanske ambassade i Danmark. Ifølge Intact lagde de to repræsentanter for ambassaden ud med at spørge: ”Hvad skal der til for at I trækker jeres borgerforslag tilbage?”. Det opfattede Intact Denmark som en upassende, trynende adfærd og et forsøg fra amerikansk side på at blande sig i dansk politik. Og det samme gør Ole Birk Olesen:
- Det lyder, som om USA er villig til at tilbyde et eller andet til gengæld for, at man gør det her. Det synes jeg ikke, at USA skal gøre. Det er en betænkelig adfærd i Danmark.
Ifølge Liberal Alliances gruppeformand er det værste dog, at Mette Frederiksen efter hans opfattelse endte med at bukke under for presset fra USA og Israel.
- Det rigtig betænkelige er, at regeringen lytter til det og lader sig tryne af USA og Israel. Det skal regeringen ikke gøre. Den skal give besked til USA og Israel om, at det skal vi nok selv finde ud af i Danmark.
Men du kan vel ikke vide, om det er presset fra USA og Israel, der har fået regeringen til at mene, at der ikke skal være et forbud?
- Jeg forstår det sådan, at regeringen bruger det her som argument mod omskæring af drenge: At der har været et pres, og at man ikke vil lægge sig ud med USA og Israel. Derfor ser det ud til, at det har fungeret. Det er meget kritisabelt, at vi har en regering, som ikke synes, det er er noget, Danmark skal bestemme, siger Ole Birk Olesen.
Nick Hækkerup afviser dog enhver snak om, at regeringen har ladet sig presse til noget som helst.
- For regeringen har det afgørende ikke været det pres udefra. Vi har konstateret, at det her også har udenrigs- og sikkerhedspolitisk betydning. Og betydning for, hvordan verden vil se på Danmark. Men for regeringen har det afgørende været det her med, at det jødiske folk også skal kunne leve også i Danmark fremover. At vi ikke skal være det første land i verden, som forbyder det, siger Nick Hækkerup.