Det skal være mere attraktivt at være kommunalpolitiker.
Det er meldingen fra flere partier på Christiansborg, der her et år før kommunalvalget åbner op for, at lønnen til de lokalvalgte politikere skal sættes op.
Problemerne med at få folk til at stille op til byrådene rundt omkring i Danmark, er nemlig så store, at det kan blive nødvendigt at hæve lønnen til lokalpolitikere, lyder det.
- Den arbejdsmængde, som man er nødt til at lægge for at kunne passe byrådsarbejdet samvittighedsfuldt, står bare ikke mål med vederlaget, siger SF’s næstformand, Lise Müller.
Samme toner lyder fra Radikale Venstre.
- Når vi kan konstatere de udfordringer, der er, så skal vi ikke afvise de skruer, man kan skrue på. Og her er løn en af dem, siger landsforpersonen hos Radikale Venstre, Anne Heeager.
Meldingerne er en reaktion på, at DR Nyheder i weekenden offentliggjorde en rundspørge til alle landets cirka 2.500 kommunalpolitikere. Her har 1.248 svaret, og 72 procent af dem oplever, at det inden for det seneste år er blevet sværere at få folk til at gå ind i lokalpolitik.
Samtidig mener 66 procent af byrådsmedlemmerne, at det vederlag, man får som kommunalpolitiker, er for lavt i forhold til den arbejdsindsats, man yder.
For at få arbejds- og familieliv til at hænge sammen med det politiske arbejde i byrådet, kan det være nødvendigt at gå ned i arbejdstid på sit fuldtidsarbejde - og dermed løn, lyder det fra SF’s næstformand.
- Jeg synes helt klart, at vi skal kigge på, hvordan man gør det mere attraktivt at være i kommunal- og regionsrådspolitik. Det kunne for eksempel godt være højere vederlag. Det kunne være en løsning, ja. Det er i hvert fald noget, vi arbejder med i SF, siger Lise Müller.
Hun har dog ikke noget bud på, hvor meget lokalpolitikerne i givet fald skal have i lønforhøjelse. Men senere på året vil SF komme med et samlet forslag til, hvordan "man kan være med til at gøre kommunal- og regionsrådspolitikernes arbejde mere attraktivt".
105.500 kr. årligt - og mere
Som byråds- og regionspolitiker får man et fast vederlag - eller løn - der afhænger af kommunens størrelse.
I de mindste kommuner er vederlaget på lidt over 105.500 kroner årligt.
I større kommuner er vederlaget på omkring 126.600 kroner, mens det i Københavns Kommune er på lidt over 147.700 kroner.
Udover det er der typisk også ekstra vederlag for at sidde i et udvalg, mens det også udløser et ekstra vederlag til udvalgsformændene i byrådene, og så er der også et vederlag på omkring 16.000 årligt, hvis du har hjemmeboende børn under 10 år.
- I mine øjne giver mere i løn mening, hvis man samtidig er villig til at sige, at så forventer vi også, at en byrådspolitiker bruger noget af deres helt almindelige 8-16 arbejdstid på byrådsarbejde. Så vi kan lægger møder der, hvor vi er friske i hovederne og ser det som et arbejde, siger Anne Heeager, landsforperson for Radikale Venstre.
I Svendborg er Karl Magnus Bidstrup (S) en af de byrådsmedlemmerne som mener, at lønnen slet ikke står mål med arbejdsbyrden.
Han anslår, at han bruger cirka 20 timer i gennemsnit om ugen på at sidde i byrådet i Svendborg. Derfor har han valgt at gå ned i tid - og dermed løn - i sit arbejde som historielærer.
- For det første ser jeg ikke mine børn og venner så meget, som jeg egentlig gerne ville. Vi har lange dagsordener i byrådet, og jeg synes egentlig, honoreringen skal tilsvare det arbejde, siger Karl Magnus Bidstrup.
Men er det ikke lysten, der skal drive værket, når man vælger at kaste sig ud i kommunalpolitik?
- Jo helt sikkert. Men byrden skal helst ikke være så stor, at man ikke får lysten til at være med i lokalpolitik, siger Karl Magnus Bidstrup.
Demokratisk problem
Sidst Folketinget satte lokalpolitikernes løn op var i 2014. Her var forklaringen blandt andet, at arbejdsbyrden i byrådene var blevet mere tidskrævende og kompleks.
Hos regeringspartierne Venstre og Socialdemokratiet mener man også, at der skal gøres noget for at få flere danskere interesserede i at stille op i lokalpolitik.
Om løsningen er højere løn for at sidde i byrådet, er Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, dog ikke overbevist om.
- Det er ikke noget, vi har drøftet i Socialdemokratiet, så det kan jeg ikke lægge mig fast på. Men vi hævede faktisk vederlaget ganske betragteligt for få år siden til vores byrådsmedlemmer. Og der er ikke noget, der tyder på, at det har medført, at det er blevet meget nemmere at tiltrække gode byrådsmedlemmer, siger Christian Rabjerg Madsen.
Venstres gruppeformand, Lars Christian Lilleholt, erklærer sig parat til at drøfte lønspørgsmålet.
- Vi er parat til at kigge på det hele. Men jeg tror umiddelbart ikke, at det alene er vederlag, det handler om.
- For mig at se handler det lige så meget om, hvordan kan vi få tingene til at hænge sammen i forhold til, at man kan have et arbejdsliv og et politisk virke i en kommunalbestyrelse samtidig, siger Lars Christian Lilleholt.
Både SF, Socialdemokratiet, Radikale og Venstre erkender åbent, at de har sværere ved at tiltrække tilstrækkeligt med kvalificerede kandidater, der ønsker at stille op til næste års kommunalvalg.
- Det er da et demokratisk problem, og det bliver jo ikke blevet mindre. Man kan ikke lukke øjnene for det her, siger Lars Christian Lilleholt, der nu vil rejse sagen i Folketinget.
- Jeg vil tage det her op i Folketingets Indenrigsudvalg og drøfte, om det er noget, vi skal have sat på dagsorden i Folketinget og eventuelt afholde en høring, siger han.
Og den drøftelse er bestemt relevant, lyder det fra den ansvarlige minister, Sophie Løhde (V).
- Jeg synes umiddelbart, at vederlaget ligger på et rimeligt passende niveau. Jeg diskuterer det naturligvis gerne med Folketingets Indenrigsudvalg, hvis der er et ønske om at se på det.
- Det er bare vigtigt at understrege, at man ikke skal gå ind i politik for pengenes skyld. Og der er mange ting, der afgør, om man synes, man kan få tingene til at hænge sammen i en travl hverdag som lokalpolitiker, siger indenrigsminister Sophie Løhde.
Hun mener, at der er "rum til forbedring i forhold til politikernes arbejdsvilkår". Herunder hvor lang tid man har til at forberede sig til byrådsmøderne, og om de ligger på tidspunkter, så det kan passe med familieliv og arbejde.
-Det er vigtige ting, for det er det, der er med til at afgøre, om man samlet set har nogle ordentlige arbejdsvilkår som kommunalpolitiker, siger Sophie Løhde.
Valget til kommuner og regioner afholdes den 18. november 2025.