Papes løfte om Aarhus-bander: Vi smider dem i fængsel og de kommer til at sidde der længe

Justitsministeren og retsordførere afviser aarhusiansk forslag om at bruge grænsebetjente til bandekonflikt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) garanterer, at bandemedlemmer i Aarhus ender i fængsel. Gårsdagens skyderi i byen var blot det seneste nedslag i en lang konflikt i det kriminelle miljø i byen. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Den verserende bandekonflikt i Aarhus Vest bliver nu imødegået af justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der har som mål at gøre det hårdt og surt at være kriminel.

Justitsministeren har nemlig et løfte til borgerne i Aarhus, der den seneste tid har måttet lægge gader til den til tider voldelige konflikt.

- Vi kommer til at smide dem i fængsel, og de kommer til at sidde der længe. Det kan jeg garantere for, siger han til DR.

Gårsdagens skyderi foran Bazar Vest er blot det seneste i rækken i konflikten mellem Black Army og Nørrebro-grupperingen Loyal to Familia, der kæmper om at sætte sig på narkomarkedet i landets næststørste by.

Østjyllands Politi betragter gårsdagens skyderi som et led i den bandekonflikt, der er i gang i Aarhus. Siden slutningen af maj har konflikten ført til en række sammenstød, der – ud over flere skudepisoder – også har betydet, at to mennesker er blevet kørt ned af en personbil, og alene i den første uge af juni blev omkring 100 personer anholdt. Indtil videre er kun 11 fængslet.

Flere betjente til Aarhus

Situationen har fået SF’s rådmand i Aarhus, Thomas Medom, til at kræve flere betjente på gaden. Gerne dem der i dag står ved grænsen. Søren Pape Poulsen vil gerne love det første, men at tage dem fra grænsen kommer ikke til at ske.

- Hvis Østjyllands Politi har brug for backup – flere betjente – så har Rigspolitiet tilkendegivet, at så finder man dem. Det kan være andre kredse, der går ind og bakker op. Men jeg synes, man skal holde tingene hver for sig. Jeg går også ud fra, at de lokale politikere i Aarhus er ligeglad med, hvor betjentene kommer fra. Bare der er ro, siger han.

Søren Pape Poulsen nævner som eksempel på værktøjer, der kan tages i brug, det såkaldte zoneforbud, som politiet kan give til bandemedlemmer, sådan at de ikke længere kan opholde sig i et område.

Han betegner personerne bag skyderierne som ”fuldstændigt vanvittige og bindegale”.

S og DF: Ingen betjente væk fra grænsen

Også Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, afviser kravet om at tage betjente fra grænsen til at assistere med at fange bandemedlemmer i Aarhus.

- Det er desværre en lidt for let løsning. Dels vil det skabe yderligere problemer ved grænsen, og problemer med udlændinge over grænsen. Dels er det ikke det, der skal til.

Hun fremhæver, at det første hold af uddannede politikadetter står klar til at aflaste politiet med den midlertidige grænsekontrol fra 1. september. Det vil frigive ressourser til andet politiarbejde.

Samme melding lyder fra Peter Kofod Poulsen, der er retsordfører for Dansk Folkeparti.

- Det er et rigtigt dårligt forslag. Vi har generelt brug for mere politi, men vi løser ikke særligt meget ved at tage nogle få betjente hjem fra grænsen, siger han.

TIDSLINJE

  • 26. maj: Loyal to Familia ankommer til Aarhus. 70 personer med tilknytning til bandemiljøet bliver anholdt i Aarhus V. Politiet finder et større antal slag- og stikvåben.

  • 3. juni: Politiet anholder flere personer med tilknytning til bandemiljøet i Bispehaven. Kort efter klokken 20 kom det til skudveksling mellem to grupper, og efterfølgende anholdt politiet to mænd, der sigtes for grov vold og drabsforsøg, Da to af de anholdte senere bliver løsladt, blev de kørt ned af en bil tæt på politistationen og kvæstet. Den ene brækkede et ben.

  • 6. juni: En anmeldt demonstration imod banderne bliver afbrudt, efter at vidner har sagt, at der blev skudt i nærheden Bazar Vest ved Gellerupparken.

  • 12. juni: En 21-årig mand fra Aarhus Vest bliver ramt i underlivet ved en skudepisode på Edwin Rahrsvej i det vestlige Aarhus. Østjyllands Politi anser skudepisoden for at være en del af den igangværende bandekonflikt i bydelen, fortæller vicepolitiinspektør Jeppe James Olsen.

  • 17. juni: To mænd bliver skudt i benene ud for en boligblok i Bispehaven i det vestlige Aarhus. Ifølge politiet er der tale om mænd med tilknytning til en bandegruppering.

  • 21. juni: To bandemedlemmer springer ind i en 24-årig kvindes bil i Aabyhøj og tvang hende til at køre. Kvinden nåede ikke langt, inden en anden bil kørte ind foran hende. Nogle mænd fra en rivaliserende bande steg ud, trak de to mandlige passagerer ud af hendes bil og gav dem et lag tæsk. Mændene var på flugt efter et skyderi i Rosenhøj-kvarteret, hvor de ifølge politiet havde forsøgt at dræbe en 25-årig mand. De er nu sigtet for drabsforsøg mod den 25-årige.