Når politikerne går ind i sager med gældsplagede danskere risikerer de, at der kommer en strøm af andre, der ønsker samme hjælp, siger formanden for landets pantefogeder, Erik Lund.
Han fraråder, at politikerne går ind og blander sig i sager om gældsplagede danskere.
Mange har værre problemer
Udmeldingen fra pantefogederne kommer som en reaktion på, at statsminister Anders Fogh Rasmussen netop har blandet sig i en sag om en enlig mor, der i 15 år har kæmpet med en skattegæld på 1,2 millioner kroner og en gæld til et kreditforeningsselskab på godt en million.
- Jeg skal selvfølgelig ikke blande mig i, hvad statsministeren gør, men jeg har aldrig oplevet en borgmester, der har villet blande sig i en sag. Der har altid været en pantefoged eller en inkassochef, der har sagt: Det her skal du nok holde dig fra, for ellers vil der bare komme et mylder af sager. For hvis du først går ind i én sag, så kommer alle de andre også og siger, at de har samme forhold eller dét, der er værre, siger Erik Lund.
Han kender til sagen om den 50-årige gældsplagede kvinde, og oplever ikke hendes sag som noget enestående.
- Dem har vi masser af, siger han.
Opfylder ikke kravene
Kvinden, der på grund af lidelsen Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSS) ikke har kunnet arbejde siden 1990, har i lige så mange år kæmpet med det offentlige system for at få eftergivet sin gæld, der opstod i forbindelse med en konkurs.
Hun har flere gange søgt om gældssanering hos ToldSkat, men er hver gang blevet afvist. Kvinden føler sig hjemsøgt af pantefogeden, der banker på døren hver gang, der sker en lille ændring i hendes indkomst.
Erik Lund understreger, at kvindens sag har været underlagt en administrativ vurdering lige som alle andre sager.
- Sagen er jo blevet behandlet administrativt efter de regler, der er, og der har altså ikke været grundlag for, at man kan eftergive gælden. Der er helt klare regler for, hvornår man kan eftergive noget, og de regler opfylder den pågældende altså ikke. Der har ikke fra klagemyndighedens side været sagt, at her er lavet en fejl, siger han.
Pres fra Søvndal
I et brev til SF's formand, Villy Søvndal, der har bragt kvindens sag op i Folketinget, skriver statsminister Anders Fogh Rasmussen, at han er opmærksom på kvindens sociale problemer, og at skatteminister Kristian Jensen i samarbejde med Told & skat og Københavns Kommune er indstillet på at slette kvindens skattegæld på 1,2 millioner kroner.
Villy Søvndal er glad for, at statsministeren griber ind.
- Men hvad med de tusindvis af andre sager, som ikke bliver taget op af en politiker, siger han.
Formanden for pantefogedforeningen i Danmark, Erik Lund, forudser, at Anders Fogh Rasmussen nu opsøges af andre gældsplagede danskere, der ønsker hans hjælp.
- Hvis det var mig, der var i en situation, hvor jeg ikke tjente ret meget og skyldte 100.000 kroner, så ville jeg også søge statsministeren om at få eftergivet min gæld med henvisning til den pågældende sag, siger han.