Paludan vil tilbage til Blågårds Plads: 'Formålet kan næppe være andet end at provokere'

Det er helt op til politiet, om islamkritikeren skal have lov til igen at demonstrere på Blågårds Plads, mener DF og S.

Voldsomme gadekampe i går har indtil videre ført til 23 anholdelser. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Det er helt i orden, hvis Københavns Politi ikke ønsker, at den racismedømte partileder fra Stram Kurs, Rasmus Paludan, skal have lov til at afholde en ny, planlagt demonstration ved Blågårds Plads på Nørrebro i morgen.

Sådan lyder det fra Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, efter at der i går udbrød gadekampe på Nørrebro i forbindelse med, at partiet holdt en demonstration, hvor de kastede med koranen.

- Formålet kan næppe være andet end at provokere. Jeg synes, at det er op til politiet at vurdere, om de kan stå inde for det. Det er helt i orden med os, hvis politiet vælger at træffe en beslutning om, at det er for ressourcekrævende og opildner til konflikt og dermed siger, at de ikke kan udøve beskyttelse, siger retsordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen.

Hvis politiet siger nej, er det så ikke at knægte hans ret til at forsamle sig og demonstrere?

- Nej, det vil det ikke være, hvis man anviser demonstrationen til et andet sted, fordi politiet vurderer, at der en risiko for, at der kommer for store konflikter, siger hun.

Se en video fra optøjerne i går herunder:

23 anholdt i går

Rasmus Paludan nåede kun at være kortvarigt til stede ved sin egen demonstration i går, inden politiet evakuerede ham og kørte ham væk.

Paludans farvel fik dog ikke gemytterne til at dæmpe sig, og der var gadekampe med brosten og tåregas i flere timer, som senere på aftenen spredte sig til andre steder i København.

Her til morgen er seneste status, at politiet har foretaget 23 anholdelser, hvoraf seks personer bliver fremstillet i grundlovsforhør.

I morgen ønsker han så at gøre et nyt forsøg, oplyser han til Ritzau. Han mener ikke selv, at han har skyld i, at der udbrød voldsomme sammenstød i går.

- Jeg var der jo kun i 20 minutter. Hvad der i øvrigt er foregået på Nørrebro, har jo ikke noget med mig at gøre.

- Det virker på mig som om, at det er nogle, der har lyst til at sætte bydelen i brand. Så benytter man mig som undskyldning for det, siger han.

Peter Skaarup (DF), der er formand for Folketingets Retsudvalg, mener heller ikke, at Rasmus Paludan bærer skyld for gadekampene.

I lighed med Socialdemokratiet mener han, at politiet må tage en beslutning, om han kan få lov til at afholde en demonstration på Blågårds Plads i morgen.

- Rasmus Paludan har ytringsfrihed og kan demonstrere, hvis han vil. Så må politiet vurdere, hvor de vil give tilladelse til, at demonstrationerne skal foregå. Men det er klart, at i Danmark har mennesker også ytringsfrihed, selv om de siger og gør ting, man ikke bryder sig om, siger han og fortsætter:

- Rasmus Paludan provokerer. Han skal ikke mødes med vold, men ignoreres af dem, der er uenige med ham. Og så skal vi øvrigt sætte hårdt ind mod dem, som fysisk angriber politiet.

Rasmus Paludan har anket dommen for racisme, da han er uenig i rettens afgørelse.